open-navfaktor-logo
search
Tjeranje investitora
Mahmutović: Sve je manje članova i neki bi rado ukinuli privredne komore
Puno više bi koristile privredne komore kao sistem za regulaciju tržišta i privrede, ali izgleda da bi neki željeli uništiti sistem privrednih komora jer im smetaju, kaže Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.
09.12.2021. u 08:08
get url
text

- Nekada su privredne komore pratile kako rade firme i nije se moglo desiti, kao sada, da otvoriš firmu, prevariš svoje dobavljače za novac, pa je ugasiš i osnuješ novu firmu i isto to uradiš i drugi i treći put jer to niko ne prati, a to su prije radile privredne komore i upozoravali privrednike na takve prevarante. Tako su bh. firme prije desetak godina bile opljačkane od slovenačke firme TUŠ. Kada su se tek pojavili, firma je prijavljena kao d.d. sa kapitalom od dvije hiljade maraka, a onda se TUŠ preregistrovao u d.o.o., a to niko nije primjetio i tako su pokrali naše proizvođače – pojašnjava Mahmutović.

Članstvo u privrednim komorama je dobrovoljno i sve je manje firmi u Kantonu Sarajevo koje žele plaćati članarinu. Svake godine se osipa članstvo i već duže vrijeme privredne komore ne mogu raditi bez dodatnih sredstava, pa implementiraju uglavnom inostrane programe i malo domaćih da bi preživjeli. Zato opada broj zaposlenih u Privrednoj komori KS, a mjesečna članarina je 30 maraka, ističe naš sagovornik.

- Privredna komora KS nije dužna nikome. Plaće, poreze i doprinose plaćamo uredno. U Komori je 2003. godine bilo zaposleno 40 ljudi, a tada je donijet zakon o dobrovoljnom članstvu, pa sada imamo 12 zaposlenih i pored minimalne članarine od 30 maraka mjesečno. Privredna komora KS bori se i čeka neka bolja vremena da vlast prepozna značaj i utjecaj privredne komore i da dobijemo značajnije obaveze, kako bismo mogli pomoći privrednim subjektima – kaže Mahmutović.

Privredna komora KS dobila je poziv od kantonalne Vlade da učestvuje na Sajmu Expo u Dubajiu.

- Nažalost, taj poziv je kasno stigao, pa se nismo uspjeli dobro pripremiti. Ići ću na taj sajam i učestvat ću sa delegacijom, a sva ostala aktivnost je na Ministarstvu privrede KS, tako da Privredna komorfa nije previše uključena u sve te aktivnosti – veli Mahmutović.

Pitali smo da li Vlada traži mišljenje Privredne komore KS kada se dijele poticaji za privredu?

- Vlast nas konsultuje od slučaja do slučaja, odnosno kakav osjećaj imaju da im u tome može pomoći Privredna komora. Prema našem mišljenju, mi smo slabo uključeni u ovu priču o poticajima i još u niz problema. To je odnos vlasti prema nama i mi u tom pogledu nismo zadovoljni – ističe Mahmutović.

Predsjednik Privredne komore KS kažu da su uništene proizvodne firme u Sarajevu, poput Vranice, Hidrogradnje, Vase Miskina Crnog i mnoge druge, ali da se polako razvija proizvodnja u novim firmama.

- Nove proizvodne firme polako rastu i sve više izvoze, kao što je slučaj sa drvnom i metalnom industrijom. Međutim, to nije u onom obimu na koji smo navikli od prije tridesetak godina. Nemamo više velikih sistema, uglavnom se sve svodi na mala i srednja preduzeća. Prema podacima sa kojima raspolažem, u Kantonu Sarajevu radi 7.593 kompanije, s tim da se ti podaci svakodnevno mijenjaju. Ako govorimo u procentima, na mala preduzeća se odnosi 80,2 posto, srednja 7,2 i velika 3,55 posto. Posjeta turista raste, ali treba još mnogo poteza napraviti kako bi recimo umjesto jednog noćenja turiste zadržali na tri-četiri noćenja. To ne može biti u nadležnosti samo Turističke zajednice već svih u Sarajevu da imamo šta pokazati turistima u kulturnom pogledu, sve to obogatiti raznim manifestacijama – predlaže predsjednik Privredne komore KS.

Koliko je bilo stranih investicija u KS u prošloj godini, ne zna tačno ni naš sagovornik.

- Ne znam tačno je li to bilo oko 200 miliona maraka jer nas niko ne obavještava o tome. Međutim, više je to bilo reinvestiranje u postojeće investicije u KS, a slabo je bilo novih investicija. Krupni investitori žele da dođu u stabilnu državu, gdje se znaju tačno pravila investiranja. Često mijenjanje pravila odbija investitore, a pogoduje se nekoj vrsti špekulativnog kapitala. Ne možete svake godine mijenjati poreznu politiku. Ozbiljni ulagači hoće da znaju koliko tačno treba da ulože. Kako će izvršiti povrat sredstava u preduzeće koje su uložili. Kada dođu kod nas gdje je veliki utjecaj pojedinaca i politike i pitaju nas kada se mogu završiti procedure da počnu raditi, mi nemamo odgovora i onda nema ni investicije, a ima mnogo zainteresovanih da investiraju u KS – tvrdi Mahmutović.

U procesu je usvajanje Strategije razvoja Kantona Sarajevo 2021-2027.

- Privredna komora KS učestvovala je u ovom projektu i mislim da je dobro urađen. Ali naše je iskustvo sa prethodnim vladama, kada se donese Strategija razvoja, ne pridržavaju se baš svi onog što je planirano. Jedna vlast radi po svom nekom receptu, druga po svom i ostaju samo nedovršeni projekti. O provođenju Strategije razvoja treba donijeti zakon po kojem će se morati provoditi zacrtano. To je mana sistema da ne nastavimo projekat koji je započet, već se okrenemo nečem trećem što dugoročno nije dobro – smatra Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.