open-navfaktor-logo
search
Holandija
Majke Srebrenice nakon presude: Bez obzira na to kakav procenat bio, oni su odgovorni
Najviše me je danas povrijedilo to što kao žrtva genocida danas nisam imala prijevod. Što mi nisu dozvolili da čujem šta kažu i o čemu se radi. Znači, bili smo uskraćeni za naša ljudska prava, kazala je Subašić
19.07.2019. u 12:20
get url
text

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je danas nakon presude Vrhovnog suda Holandije kojom je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima, da žrtvama procenti odgovornosti ne znače ništa i da je važno da je država Holandija odgovorna, javlja Anadolu Agency (AA).

{$galerijaFotografija}

- Bez obzira na to kakav procenat, bio oni su odgovorni, nama procenti ne znače ništa. Važno je da su oni odgovorni. Meni je jako žao što oni nisu dozvolili svojim vojnicima da svjedoče jer oni nama žrtvama kažu da su mogli učiniti mnogo više da im je dozvolila njihova vlada, njihovo ministarstvo odbrane. Ministarstvo odbrane je poništilo sve dokaze koje je imalo u Potočarima. Zašto su to uradili? Gdje je demokratija? Zar nisu ništa naučili iz Drugog svjetskog rata kad je 110 hiljada Jevreja iz Holandije protjerano u smrt? Zar im je trebalo da na kraju 20. i na početku 21. vijeka pomognu da Srbi ubiju 10.701 muslimana - kazala je Subašić i dodala:

"Najviše me je danas povrijedilo to što kao žrtva genocida danas nisam imala prijevod. Što mi nisu dozvolili da čujem šta kažu i o čemu se radi. Znači, bili smo uskraćeni za naša ljudska prava".

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" podsjetila je nakon današnje presude Vrhovnog suda Holandije, da su Srebreničani doživjeli genocid u zaštićenoj enklavi i pod zastavom Ujedinjenih nacija (UN).

Kazala je da je današnja presuda izrečena na holandskom jeziku i bez prevodioca, tako da predstavnici porodica žrtava nisu bili u stanju razumjeti presudu.

- Mi smo ogorčeni na poniženje koje smo doživjeli pred ovim sudom jer nam nije omogućeno da razumijemo presudu iako su nam prevodioci rekli da je Holandija odgovorna u procentu od 10 posto i to za oko 300 ljudi, a nas je tu bilo 40 hiljada. Šta je s ostalim? Svi smo bili pod istim uslovima i svi smo bili kao zaštićeni. Međutim, mi smo prevareni i ovaj sud nije donio pravdu. Ovo je malo cirkus od suda. Nadamo se da će kroz 100 godina neki sud po ovom pitanju donijeti pravdu - poručila je Hotić.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

Majke Srebrenice nakon presude u Holandiji, 19.07.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.