open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Majke Srebrenice o usvajanju Rezolucije: Hvala vam, prijatelji!
Majke Srebrenice oglasile su se putem Twittera nakon što je Skupštine Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
17.06.2021. u 22:33
get url
text

- Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Hvala Vam, prijatelji! - stoji u tvitu.

Majke Srebrenice se nalaze u Crnoj Gori, gdje su se sastale sa Milom Đukanovićem, predsjednikom Crne Gore, a posjetile su i kancelariju Bošnjačke stranke, koja je inicirala Rezoluciju o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini.

U rezoluciji, za koju je večeras glasalo 55 zastupnika u Skupštini Crne Gore, dok je protiv bilo njih 19, navodi se da Skupština Crne Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti;

7) izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Također, prihvaćen je amandman da Skupština Crne Gore ne kvalifikuje nijedan narod, ni srpski, ni hrvatski ni bošnjački kao genocidni, već je odgovornost isključivo individualna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.