Na sastanku je konstatovano da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije jako dobri i prijateljski te da nema otvorenih pitanja.

Ministar Osmani je čestitao ministru Konakoviću na kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, te izjavio da je Sjeverna Makedonija već 17 godina kandidat. Naglasio je da je u tom periodu zemlja stekla iskustvo te da su stoga voljni pomoći na tom putu u EU i BiH. Također, ministar Osmani je naglasio da BiH može računati na podršku Sjeverne Makedonije i na putu ka NATO-u.

Tokom sastanka je naglašeno kako najveći izazov za dvije zemlje predstavlja problem putne komunikacije. Zaključeno je da BiH i Sjeverna Makedonija trebaju u narednom periodu poduzeti aktivnosti na unapređenju transportne i infrastrukturne povezanosti. Ocijenjeno je da će se poboljšanjem komunikacije unaprijediti i ekonomska saradnja, turizam i sl.

Osmani je istakao da su u postupku uspostave Bošnjački kulturni centar u Skoplju i Makedonski kulturni centar u Sarajevu, te je zamolio bh. stranu za pomoć u realizaciji otvaranja navedenih centara.

Sagovornici su se saglasili da je regionalna saradnja od velikog značaja.

Ministar Konaković je zahvalio domaćinu, ministru Osmaniju, na pozivu na neformalni sastanak A5. Sagovornika je upoznao sa trenutnom situacijom u BiH, posebno s osvrtom na formiranje Vijeća ministara BiH te usvajanje budžeta institucija BiH.

On je tokom susreta ukazao na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje i povećanja obima trgovinske razmjene dvije zemlje te je pozvao na saradnju u okviru WB6, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.