open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica OV
Mandić se zbog Kapidžića žali OHR-u i Ustavnom sudu BiH
U toku je vanreda sjednica Općinskog vijeća Centar, a tiče se odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika o proglašenju urbanog krajolika Sarajeva na području ove općine. 
08.04.2021. u 17:47
get url
text

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić smatra da je Komisija ugrozila upravljanje objektima na području Općine Centar, te da je neustavno usvojila ovlaštenja koja joj ne pripadaju.

Mandić u čitavu priču želi pored institucija Kantona Sarajevo uključiti i Ured visokog predstavnika, ali i Ustavni sud BiH. Naveo je da je već uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH.

- Ovo nema političku pozadinu, smatramo da smo kao jedinica lokalne samouprave uskraćeni za prava koja nam ustavno pripadaju. Uputio sam apelaciju Ustavnom sudu BiH i očekujem od njih da se izjasne. Također smatram i predlažem da institucije Federacije, ali i Ured visokog predstavnika trebaju poduzeti sve aktivnosti da se ovakva odluka poništi.

Mandiću je odgovorio vijećnik Mehmed Muharemović (SDA), koji kaže da Komisija ima namjeru da uži centar općine zaštiti od nelegalne gradnje.

- Naš je prijedlog bio da i predsjedavajući Komisije Faruk Kapidžić bude na sjednici i da nam on objasni o čemu se ustvari radi. Ono što sam ja shvatio, a nisam građevinske struke, Komisija nije imala namjeru da ošteti Općinu Centar, tako i pojedinca koji ima objekat na tom prostoru. Namjera Komisije je bila da zaštiti uži centar općine od nelegalne gradnje i stalnih iskopavanja. Takvim radnjama su se ugrozili nacionalni spomenici. To je uži dio gradske jezgre gdje se nalaze građevine koje imaju epitet nacionalnog spomenika. Mislim da je suludo da jedna ovakva stvar ide na Ustavni sud ili Ured visokog predstavnika - kazao je Muharemović.

Muharemović je napomenuo da su mnogi gradovi u Španiji ili Italiji proglašeni nacionalnim spomenikom. Sa Muharemovićem se složio i vijećnik Željko Majstorović, koji je predsjedavajući Komisije za ekologiju i kulturnog naslijeđa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.