Miloš Perić, branilac prvooptuženog Maneta Đurića, kazao je da je iz medija saznao o stupanju na snagu dopuna Krivičnog zakona.

- Mi u principu negiramo da su naši branjenici počinili ta djela, a iz medija saznajemo da je danas stupio na snagu. Ja nisam vidio izvornu verziju teksta, kao ni ostale kolege - rekao Perić.

U Službenom glasniku BiH u utorak, 27. jula, objavljen je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina. Ove dopune nametnuo je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Perić smatra da mu je zakonom onemogućeno da trenutno zastupa branjenika.

Njegovom stavu se pridružio i branilac Radenka Stanića Veljko Ćivša, koji je dodao da je iz medija shvatio kako glasi odredba zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih zločina.

- Sad ja postavljam pitanje dokle mogu ići a da ne dođem do samoinkriminacije - kazao je on, piše Birn.

Ćivša je rekao da je cijela država podijeljena oko ovog zakona i da ga moraju dobro proučiti, kako bi odredili kako da zastupaju optužene. On je kazao da dok ne dobiju garanciju šta smiju da rade u postupku, ne mogu ni braniti optužene.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir SJB-a, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao "Mićini specijalci", a Garić policajac.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miroslava Kraljevića, kazao je da će Advokatska komora RS-a izaći sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima koji se odnose na odredbe koje su dopunjene u Krivičnom zakonu.

- Nastupamo vrlo oprezno dok Advokatska komora ne zauzme jasan stav - rekao je Gotovac.

Advokat Nenad Grubeša je u sudnici kazao da Službeni glasnik RS-a nije i neće objaviti izmjene Zakona i da advokati nisu upoznati s njegovim sadržajem i odredbama.

Sudsko vijeće je u ovom predmetu odgodilo suđenje, te vratilo dva svjedoka koja su danas pristupila.

- S obzirom na navode sve četiri Odbrane i činjenicu da niste upoznati sa sadržajem Zakona koji je danas objavljen u Službenom glasniku, suđenje se neće održati - rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić.

Suđenje će se nastaviti nakon godišnjih odmora, 8. septembra.

Zbog protoka dužeg od 30 dana za nastavak suđenja, raniji dokazi iz postupka se neće ponovo izvoditi na narednom ročištu, zaključilo je Vijeće, uz prethodnu saglasnost branilaca i Tužilaštva BiH.