U Švicarskoj je održana manifestacija "Buđenje". Riječ je o prezentaciji filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promociji "Edicije Bošnjaci", koja je započeta u organizaciji JU Muzeja "Alija Izetbegović", Simurg medije/sedmičnika Stav. Prva stanica manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden) te je održana u organizaciji Islamske zajednice u Švicarskoj. Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško predstavio je rad javne ustanove kojom rukovodi te se osvrnuo na život i djelo prvog predsjednika nezavisne BiH. Žiško je govorio i u svojstvu koordinatora "Edicije Bošnjaci" čije je I kolo nedavno izašlo iz štampe, a Muzej Alija Izetbegović bio je glavni partner projekta.
 
O "Ediciji Bošnjaci", koju su izdali sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović.
 
O islamskom naslijeđu u Evropi i Bošnjacima kao narodu na razmeđu Istoka i Zapada govorio je publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Promotori su se osvrnuli i na trenutno kulturno, političko i društveno stanje Bošnjaka u Evropi te je naglašeno da je potrebna bolja koordinacija između Bošnjaka u dijaspori i Bošnjaka u BiH na projektima od nacionalne važnosti koji služe za afirmaciju bošnjačkog identiteta.


 
Manifestacija "Buđenje" se nastavlja u Njemačkoj i Luxemburgu. Promocije će se održati u Ulmu (12.11.2018), Aachenu (14.11.2018) i Wiltzu (13.11.2018).
 
"Edicija Bošnjaci" realizirana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH Telecoma. "Ediciju Bošnjaci" je kao naučnoistraživački projekat o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanje Kantona Sarajevo.
 
Deset knjiga "Edicije Bošnjaci" bit će objavljeno u dva kola. Prvo kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić). Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.
 
Uz Muzej Alija Izetbegović partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.