open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Maradonin doktor mogao bi biti optužen za njegovu smrt?
Diego Armando Maradona preminuo je u četvrtak od plućnog edema, koji je izazvao zastoj srca.
29.11.2020. u 18:22
get url
text

Njegova domovina Argentina, s čijom je reprezentacijom 1986. godine postao prvak svijeta, proglasila je trodnevnu žalost, a nakon toga odmah je pokrenuta istraga o uzrocima Maradonine smrti.

Službeni dokument tužilaštva Buenos Airesa zove se "Maradona, Diego. Utvrđivanje uzroka smrti".

VEZANI TEKST - Doktor Luque otkrio šta je Maradona radio nakon operacije na mozgu 

Argentinski mediji javljaju da je policija upala u kuću i ured Maradoninog doktora Leopolda Luquea. Cilj im je pronaći dokumentaciju koja bi uputila na moguću upletenost Luqeua u Diegovu smrt.

Informacije iz Argentine govore da bi Luque mogao biti optužen za zanemarivanje pacijenta ako se pokaže da su njegovi propusti doveli do Maradonine smrti ili su je ubrzali.

Sumnja se da u Maradoninoj kući, gdje se oporavljao od operacije početkom novembra, nije bilo defibrilatora te da mu je medicinska sestra davala umjetno disanje usta na usta uz masažu srca. Upravo je Luque bio čovjek koji je nazvao hitnu pomoć, iako u tom trenutku nije bio u njegovu domu.

Svjedoci su prijavili da je među Maradonom i Luqueom svojevremeno bilo i fizičkog sukoba i naguravanja. Policija istražuje i te tvrdnje.

Luque je Maradonu pustio kući osam dana nakon operacije mozga, a fotografija s legendarnim fudbalerom na društvenim mrežama naljutila je El Pibeovu porodicu. Nakon čega je Dalma, jedna od tri Maradonine kćerke, javno poručila da su stanje njezinog oca željeli zadržati u privatnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.