open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Marić: Zahtijevam da odgovaraju kočničari izgradnje Prve transverzale
Moj dojam nakon sastanka u Vladi KS, a to se jasno iskristaliziralo, je da nije bilo samo nesporazuma, već je bilo nesnalaženja i svojevrsnih opstrukcija, kazao je Marić
03.09.2019. u 17:12
get url
text
Prva transverzala

Prva transverzala je ključni i strateški projekt Vlade Kantona Sarajevo i maksimalni fokus ove vlade bit će usmjeren u što bržu realizaciju ovog projekta, poručeno je s jučerašnjeg sastanka.

Pošto skoro ništa nije urađeno jer je Vlada KS gurnula u zapećak ovaj strateški projekat, a nakon upozorenja zastupnika u Skupštini KS Zvonke Marića, održan je sastanak na kojem su učestvovali kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, direktori Zavoda za izgradnju KS, Direkcije za puteve i Zavoda za planiranje Mirza Hulusić, Selmir Kovač, Hamdija Efendić, te zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi KS.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo saobraćaja u što kraćem roku zajedno sa Direkcijom za puteve započeti sa čišćenjem i spremanjem gradilišta Prve transverzale na kojoj još nije započeto s radovima, a gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi, koji koče većinu projekata jer rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nikada se ne rješava na vrijeme.

O rješavanju imovinsko-pravnih odnosa razgovarali smo sa Zvonkom Marićem, koji ističe da je na današnjem sastanku sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem dobio više konkretnih odgovara, nego na jučerašnjem sastanku u Vladi KS.

-Zahtijevam da neko i odgovara što je propala i ova građevinska sezona. Nije baš bilo previše osiguranog novca za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi Prve transverzale, ali nije bilo ni previše zahtjeva da se to rješava. Uvijek je na računu trebalo da bude oko tri miliona maraka za eksproprijaciju. Moj dojam nakon sastanka u Vladi KS, a to se jasno iskristaliziralo, je da nije bilo samo nesporazuma, već je bilo nesnalaženja i svojevrsnih opstrukcija. Ono što predlažem, a rekao sam jutros na sastanku sa načelnikom Ajnadžićem, da se konačno počne raditi na ovom kapitalnom projektu. Nema ni jednog razloga da ne počnu radovi tamo gdje je izvršena eksproprijacija kuća za koje su vlasnici dobili novac. Načelnik Ajnadžić je rekao da se očiste i ograde dijelovi trase gdje su završeni imovinsko-pravni odnosi i da se počne raditi na tim dijelovima trase – priča Marić.

Na dijelu trase Prve transverzale prekoputa Željezničke stanice u Sarajevu nalazi se depo GRAS-a, prekriven ostacima uništenih minibusa i sve to se mora ukloniti, ali još ništa nije urađeno.

-Već dva puta su pokrenute aktivnosti da se depo GRAS-a ukloni, a to mi je potvrdio i Ajnadžić. Međutim, i to je neko opstruirao. Ministar Šteta je na sastanku kazao da je dao nalog za uklanjanje olupina minibusa. Oni koji opstruiraju početak izgradnje trebaju imati na umu da se ne može promijeniti trasa Prve transverzale, koja je utvrđena prije 40 godina – zaključuje Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.