O ovim društvenim problemima sve se glasnije govori. Od oktobra organizovan je veliki broj protesta, skupova i edukacija u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji koji imaju za cilj poboljšanje položaja žena u društvu i porodici.

Međutim, koliko je vlast u BiH svjesna ovih problema za Faktor je govorila bivša zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i aktuelna predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić.

- Dok sam bila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nije postojala inicijativa da se uvede pravna definicija femicida i da se femicid uvede kao krivično djelo niti se raspravljalo o izmjenama Krivičnog zakona. Mislim da je ta tema u posljednje vrijeme aktuelizirana, zbog ovih slučajeva koje smo imali u proteklom periodu – kazala je Marinković-Lepić dodajući da je kao veliki borac za prava žena učestvovala na nedavnim protestima u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Protesti "Naš bol je vaš sram": Zaštititi žene od nasilja, zakonom definisati pitanje femicida

Naime, u oktobru ove godine u Sarajevu i u još 18 gradova BiH organizovani su protesti pod nazivom "Naš bol je vaš sram" koji su započeli u Srbiji i Kosovu, a na kojima su istaknuti između ostalog zahtjevi da se uvede pravna definicija femicida, da se femicid uvede kao krivično djelo u sve zakonske i podzakonske akte te da se hitno usklade krivični zakoni sa Istanbulskom konvencijom i revidira kaznena praksa.

No pokazatelj da se o ovim temama u vlasti nije raspravljalo je i činjenica da femicid do sada nije uveden u Krivični zakon i pored sugestija civilnog sektora ili institucija koje su u dodiru sa žrtvama nasilja. Međutim, Marinković-Lepić smatra da će ove teme biti pokrenute u parlamentarnim skuštinama u narednom periodu zbog pritiska javnosti.

- Realno je očekivati da se u skorijem periodu ovi zahtjevi civilnog društva riješe, ako budemo brzo radili. Veliki je broj nevladinih organizacija, naravno i institucija koje se time bave, što će nam sigurno pomoći da definišemo krivično djelo i da ga ugradimo u Krivični zakon jer zaista su zabrinjavajući podaci koji govore o broju žena koje su ubili partneri - ističe predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Hodžić-Lemeš: U BiH svaka druga žena je iskusila nasilje, sve manje ih se vraća u porodice

Za te statističke podatke navodi se da su nezvanični i nepotpuni, ali prema njima od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena, a samo u ovoj godini je zabilježeno 11 slučajeva femicida, koji su kvalificirani kao ubistvo žene motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći jer je femicid termin koji još nije pravno definisan u bh. pravosuđu.

- Ravnopravnost spolova i položaj žena u BiH nije ružičast u mnogim oblastima. Tako da, ukoliko mi žene na mjestima odlučivanja i u zakonodavnim organima ne budemo vršile pritisak da se određene stvari regulišu, onda će nam i dalje ostati ovaj društveni problem neriješen. Ja sam veliki borac za prava žena. Već 15-20 godina se time aktivno bavim i to je predmet mog akademskog interesovanja. Mislim da sam to pokazala i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine, ali možda je ovdje u Federaciji čak veća šansa da se određene stvari promjene zbog samih nadležnosti koje Federacija ima - poručila je Marinković-Lepić.

"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od stotinu država svijeta. Započela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.