open-navfaktor-logo
search
Femicid
Marinković-Lepić: Ravnopravnost spolova i položaj žena u BiH nije ružičast u mnogo oblasti
Dvadeset petog novembra, koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, započela je globalna kampanja "16 dana aktivizma" posvećena borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, dok se šestog decembara obilježio Međunarodni dana borbe protiv femicida, koji još nije pravno definisan u bh. pravosuđu.
10.12.2022. u 08:05
get url
text

O ovim društvenim problemima sve se glasnije govori. Od oktobra organizovan je veliki broj protesta, skupova i edukacija u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji koji imaju za cilj poboljšanje položaja žena u društvu i porodici.

Međutim, koliko je vlast u BiH svjesna ovih problema za Faktor je govorila bivša zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i aktuelna predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić.

- Dok sam bila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nije postojala inicijativa da se uvede pravna definicija femicida i da se femicid uvede kao krivično djelo niti se raspravljalo o izmjenama Krivičnog zakona. Mislim da je ta tema u posljednje vrijeme aktuelizirana, zbog ovih slučajeva koje smo imali u proteklom periodu – kazala je Marinković-Lepić dodajući da je kao veliki borac za prava žena učestvovala na nedavnim protestima u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Protesti "Naš bol je vaš sram": Zaštititi žene od nasilja, zakonom definisati pitanje femicida

Naime, u oktobru ove godine u Sarajevu i u još 18 gradova BiH organizovani su protesti pod nazivom "Naš bol je vaš sram" koji su započeli u Srbiji i Kosovu, a na kojima su istaknuti između ostalog zahtjevi da se uvede pravna definicija femicida, da se femicid uvede kao krivično djelo u sve zakonske i podzakonske akte te da se hitno usklade krivični zakoni sa Istanbulskom konvencijom i revidira kaznena praksa.

No pokazatelj da se o ovim temama u vlasti nije raspravljalo je i činjenica da femicid do sada nije uveden u Krivični zakon i pored sugestija civilnog sektora ili institucija koje su u dodiru sa žrtvama nasilja. Međutim, Marinković-Lepić smatra da će ove teme biti pokrenute u parlamentarnim skuštinama u narednom periodu zbog pritiska javnosti.

- Realno je očekivati da se u skorijem periodu ovi zahtjevi civilnog društva riješe, ako budemo brzo radili. Veliki je broj nevladinih organizacija, naravno i institucija koje se time bave, što će nam sigurno pomoći da definišemo krivično djelo i da ga ugradimo u Krivični zakon jer zaista su zabrinjavajući podaci koji govore o broju žena koje su ubili partneri - ističe predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Hodžić-Lemeš: U BiH svaka druga žena je iskusila nasilje, sve manje ih se vraća u porodice

Za te statističke podatke navodi se da su nezvanični i nepotpuni, ali prema njima od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena, a samo u ovoj godini je zabilježeno 11 slučajeva femicida, koji su kvalificirani kao ubistvo žene motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći jer je femicid termin koji još nije pravno definisan u bh. pravosuđu.

- Ravnopravnost spolova i položaj žena u BiH nije ružičast u mnogim oblastima. Tako da, ukoliko mi žene na mjestima odlučivanja i u zakonodavnim organima ne budemo vršile pritisak da se određene stvari regulišu, onda će nam i dalje ostati ovaj društveni problem neriješen. Ja sam veliki borac za prava žena. Već 15-20 godina se time aktivno bavim i to je predmet mog akademskog interesovanja. Mislim da sam to pokazala i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine, ali možda je ovdje u Federaciji čak veća šansa da se određene stvari promjene zbog samih nadležnosti koje Federacija ima - poručila je Marinković-Lepić.

"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od stotinu država svijeta. Započela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.