open-navfaktor-logo
search
Kritike
Marjanović: Još smo mi daleko od reformskih procesa koje smo obećali
Protekla tri ljetna mjeseca je, ističe Marjanović, izgleda bilo mnogo važnijih stvari: filmskih festivala, parada, transverzala i longitudinala oko kojih se obavljaju hitne konsultacije i slikanja, od tematske sjednice obrazovanja
23.09.2019. u 09:30
get url
text

Povodom odgađanja tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo posvećene obrazovanju, koja je prvobitno najavljena za 30. septembar, oglasio se aktuelni zastupnik Naše stranke i bivši ministar obrazovanja Damir Marjanović.

Njegovo obraćanje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Kažu da je jutro pametnije od noći! Isto tako kažu da treba izbrojati do deset prije nego reaguješ na nešto što te iziritira. Evo, jutro je uveliko zamijenilo noć, a izbrojalo se i do trideset hiljada i deset, no gorak okus razočaranja je i dalje tu!

Ima tome i više od tri mjeseca kako sam pokrenuo inicijativu da se u septembru organizira tematska sjednica o reformi obrazovanja (tačnije na skupštini 18. juna 2019). Ima tome i tri mjeseca da je Skupština Kantona Sarajevo podržala, i to jednoglasno (što se baš i nije često dešavalo u proteklih godinu dana), ovu inicijativu i naredila Vladi Kantona Sarajevo da pripremi materijale. U ta tri mjeseca mnogo toga se dešavalo na političkoj sceni, ali ništa od toga nije trebalo i nije smjelo da utječe na to da se ova dodijeljena obaveza, tako bitna i jedna od najvažnijih u ovome momentu za stanovnike Sarajeva, jednostavno ne realizira.

Kada nešto ne želite ili kada nešto ne znate, uvijek ćete pronaći izgovor. Priča oko ostavke ministrice Bogunić i tehničke neizvedivosti realizacije ove obaveze Vlade i Ministarstva koja se da naslutiti iz izjava vlade je neutemeljena! Iz ličnog iskustva, iz prve ruke znam da je ministar do kraja, pa iako i u tehničkom mandatu, i da kao takav mora i može realizirati sve što mu je delegirano.

Nije tematska sjednica nikakva sjednica na kojoj se priča o ličnim vizijama, idejama i lijepim željama jedne osobe ili grupe osoba, niti su ministri i premijeri zvijezde tematskih sjednica. Nisu tematske sjednice i informiranje građana i zastupnika o trenutnom stanju u obrazovanju, kao i informiranje o reformskim procesima koji se odvijaju, nebitne stvari koje trebaju da posluže za međusobno dnevno političko nadmudrivanje i ucjenjivanje. Na osnovu tih informacija skupština je trebala da dobije neizmjerno bitne informacije i tačno uputstvo kako da se postavi prema odlukama i zakonima koje su trebale da budu pred zastupnicima u narednom periodu, a koji se tiču naše djece i njihovog obrazovanja...

No, protekla tri ljetna mjeseca je izgleda bilo mnogo važnijih stvari: filmskih festivala, parada, transverzala i longitudinala oko kojih se obavljaju hitne konsultacije i slikanja, od tematske sjednice obrazovanja. Jedini zvanični sastanak bijaše onaj koji je komisija za obrazovanje zakazala i na kojem je ponovila svoj poznati stav da stoji i institucionalno i lično na raspolaganju u pripremanju materijala.... No, ljetni mjeseci očigledno nisu bili povoljni za "težak politički rad" i sada smo tu, da ponovo, zbog izgovora, "zbog tehničkih nemogućnosti", a prije svega zbog nezainteresiranosti, opet odgodimo tematsku sjednicu o obrazovanju, o istom onom obrazovanju o kojem su glavni akteri ove priče tako žučno pričali u predizbornoj kampanji. I to hajde da odgodimo onom logikom da se ušutimo, da se pravimo da se nije ništa desilo, neka se o tome sazna iz medija, neka se predlagač "malo ispuše", svakako će za dva dana vijest biti stara i vuk će ponovo pojesti magarca...

Malo ćemo spomenuti ono malo pozitivnih pomaka kako smo izdvojili pare za vrtiće, za nauku, isto kao kada dijete pokušavate kupiti poklonima od novaca koje ste dobili u nekom bonusu od indirektnih poreza i to bi trebalo da bude pokazatelj koliko smo posvećeni reformi obrazovanja.... E, pa da skratim – još smo mi daleko od reformskih procesa koje smo obećali. ... Upravo zbog toga je trebala da se održi ova sjednica da novi zamah, da vam novi vjetar zaduva u jedra i da vas i nas trzne i podsjeti koliko je posla pred nama. No, eto odgodiste je "do daljnjeg"! Hajde baš da vidim do kada, duge su tri godine pred nama!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.