open-navfaktor-logo
search
Bivši selektor BiH
Marković za Faktor: Ma šta neko mislio, Norvežanima neće biti lako protiv naše odbrane
Norvežani igraju na način kako se nekada igralo na našim prostorima. Brz protok lopte, jaka odbrana i dobri golmani, što je preduvjet za dosta lakih golova, kaže bivši selektor BiH
06.01.2020. u 21:51
get url
text

Tri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva za rukometaše, koje će se prvi put u historiji EHF-a održati u tri zemlje. Kontinentalni šampionat na kojem će jedan od tri debitanta biti i rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ugostit će Austrija, Norveška i Švedska.

Prvo i jedino veliko takmičenje na kojem su nastupili rukometni Zmajevi bilo je Svjetsko prvenstvo 2015. godine u Kataru, na kojem je našu selekciju predvodio Dragan Marković.

Odveo BiH na Mundijal

- Zasigurno je to jedna velika generacija naše reprezentacije. Tada su bili još i relativno mladi, ali su pokazali da imaju veliku budućnost. Mislim da smo tada zasluženo otišli na SP, iako nam je malo nedostajalo i tri godine ranije u baražu sa Njemačkom - prisjeća se Marković na početku razgovora za Faktor, te dodaje:

- Tada smo se izdigli iznad evropskog prosjeka. Počeli smo dobijati selekcije poput Grčke, Latvije, Litvanije, Italije, koje nisu naivne, ma kako se to nekome činilo. Osim toga, počeli smo se nositi sa velikim i dokazali da možemo igrati sa svim. Od Islanda, preko Danske, do Švedske.

Marković kaže kako bi bilo grozno da se nismo plasirali na EURO jer ovoga puta učestvuju 24 selekcije.

- Bilo bi grozno da se nismo plasirali. Pobjeda nad Češkom veliki je uspjeh, a to nije mala stvar, pogotovo gledajući ozbiljnost njihove lige i saveza.

Dešavanja kroz koja je prošla i kroz koja prolazi rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, vjerovatno neće ponoviti nijedan drugi nacionalni tim naše zemlje, a uprkos tome prvi je koji je izborio učešće na svjetskom i evropskom prvenstvu.

- Postali smo ozbiljna reprezentacija, a kada to govorim mislim na igrače, pa sada imamo braću Burić, Vladimira Vranješa, nedavno se pojavio i Vegar. Nije to loša ekipa uopće, i garantujem vam da bi i u onom baražu, u kojem nismo nastupili zbog "slučaja Nuić", itekako namučili Norvežane - tvrdi bivši selektor naše rukometne reprezentacije.

Dobar dio Markovićevih izabranika, sada predvođen Bilalom Šumanom, u meču prvog kola EP odmjerit će snage upravo sa Norvežanima, a susret je na programu 10. januara, dan nakon početka turnira.

- Oni (Norvežani, op. a.) su vrhunska ekipa. Domaćin je uvijek favorizovan, a grupa kao grupa je jako teška. Njih krasi to što se igraju rukometa. Igraju jednostavno, ne komplikuju - kaže Marković.

Sander Sagosen bit će vjerovatno prva opasnost po Benjamina Burića

Na našu konstataciju da Sander Sagosen, rukometaš francuskog PSG-a, spada među najbolje šutere na svijetu, Marković kaže da nešto sasvim drugo krasi norveški tim.

- Ne bih ja tu nikoga izdvajao. Mnogo je tu pojedinaca, a svi "praše" - objašnjava Marka, aludirajući na to da su svi Norvežani odlični šuteri.

Osim toga što su kvalitetni šuteri, imaju kvalitetan roster.

- Imaju Norvežani puno kvalitetnih igrača. Na svakoj pozicji imaju tri-četiri igrača, imaju dobro organizovan sistem, a igraju na način kako se nekada igralo na našim prostorima. Brz protok lopte, jaka odbrana i dobri golmani, što je preduvjet za dosta lakih golova - naglašava Marković

Grupa koju pored BiH i Norveške čine još Francuska i Portugal uopće nije lagana. Šta više, Marković smatra da je riječ o izuzetno jakoj grupi.

- Prvo moram reći da Norvežanima neće biti lako protiv naše odbrane, ma šta neko mislio. Vjerujem da imamo upravo onakve igrače koji znaju i mogu odigrati dobru odbranu protiv ekipe kakva je Norveška. Ipak, neće biti sramota ni ako izgubimo - ističe nekadašnji selektor Zmajeva, te dodaje:

- O Francuzima ne treba puno pričati, mada bi možda bilo bolje da s njima igramo na početku jer obično tada igraju loše, iako uglavnom dođu do samog kraja. Možda će našim ljudima zvučati smiješno, ali Portugal ima vrhunsku reprezentaciju. Možda su imali i onda kada su igrali s nama, ali tada smo ih dobili u Sarajevu zahvaljujući odbrani 4-2. Neće biti sramota i ako izgubimo jer ljudi su neupućeni, a Portugalci su, ponavljam, vrhunski tim.

Upozorenje Nijemcima

Markovićevi favoriti su, manje-više, isti kao i kod većine rukometnih stručnjaka i ljubitelja ovog sporta.

- Nisam baš pratio ukrštanje grupa, ali Norveška, Danska i Francuska sigurno spadaju u red kandidata za najviši plasman. Mislim da će biti iznenađenja u nekim grupama. Rekao bih da Nijemcima neće biti lako sa Holandijom – kazao je Makrković na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.