open-navfaktor-logo
search
Pročitali zahtjeve
Masovan protest u Beogradu, novo okupljanje 2. juna: Tražili Vučićevu ostavku uz poruku "Gotov je, gotov je..."
Dan nakon Vučićevog skupa "Srbija nade" koji je najavljivao kao "najveće okupljanje u historiji", večeras je u Beogradu održan četvrti po redu protest "Srbija protiv nasilja", a povodom dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 17 ljudi, od čega devet učenika jedne beogradske osnovne škole, javljaju srbijanski mediji. Novi protest najavljen je za idući petak, 2. juni u 19 sati. 
27.05.2023. u 18:49
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Novi protesti u Beogradu: Deseci hiljada ljudi na ulicama traže Vučićevu ostavku

Građani koji su došli na protest i pored jake kiše koja je bez prekida padala, šetali su od zgrade Skupštine do RTS-a gdje su formirali prsten. Uzvikivali su: "Ostavke, ostavke", "Vučiću odlazi", "Gotov je, gotov je"... Tražili su objektivno izvještavanje od državne televizije i da prestane biti režimski medij.

Zastupnik u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić rekao je da postoji ekipa sa zadatkom da napravi problem. Kako je dodao vlast je ubacila ljude da naprave problem. Pozvao je okupljene da ne ulaze u RTS. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli n1srbija (@n1srbija)

Građani su ponijeli po cvijet i ostavili ga ispred Narodne skupštine "kako bi pokazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosjećanje sa porodicama i prijateljima preminulih".

Učesnici protesta iznijeli su i zahtjeve: 

- Zahtjevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smjenu odgovornih ministara.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtjevamo:

- oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Happy TV

- smjenu svih članova Savjeta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja

- gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks

- smjenu rukovodstva RTS-a,

- hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa

Protesti "Srbija protiv nasilja", održani su 8. maja, 12. maja, a onda i prošlog petka, 19. maja.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.