open-navfaktor-logo
search
GV Srebrenik
Matijević: Žrtve genocida u Srebrenici ne smiju biti predmet političkih obračuna
Nakon što je pokrenut zahtjev za njegovu smjenu, koji nije izglasan, saopćenjem se oglasio Mato Matijević predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik.
30.01.2022. u 11:21
get url
text
Mato Matijević

On navodi da je "u političkom i javnom prostoru izrečeno niz neistina koje se odnose na pokušaj diskreditacije mene kao predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik, ali i lično kao Matu Matijevića".

VEZANI TEKST - Bura u Srebreniku: Većina koju predvodi NiP čuva HDZ-ovca "suzdržanog" po pitanju genocida

- Za mene je neprihvatljivo, a posebno kad se to koristi u političke svrhe zloupotreba svih onih koji su tokom rata doživjeli stradanja i tragediju. Žrtve genocida u Srebrenici ne trebaju i ne smiju biti predmet političkih obračuna, podmetanja i raznih drugih aktivnosti koje se ovih dana vode u Srebreniku od strane pojedinih političkih grupacija i vijećnika. Takvim postupanjem vijećnici i drugi politički subjekti koji na temelju toga grade političke poene nisu ni svjesni koliku bol nanose onima koji su bili izravne žrtve - navodi Matijević u saopćenju.

Podsjećamo, povod inicijativi za smjenu je to što Matijević na prethodnoj sjednici Vijeća nije podržao osudu negiranja genocida, kao i osudu delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, koji su dali glas za stavljanje van snage Zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo Valentin Inzko.

- HDZ BiH se jasno odredio prema Srebrenici. Podsjećam sve one koji danas "politički lešinare" nad tom temom da pogledaju ili pročitaj govor predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića na komemoraciji iz 2015. godine u povodu obilježavanja 20. obljetnice genocida. To je jasan odgovor svima koji danas poturaju i pokušavaju napraviti političke smutnje i prljave rabote - navodi Matijević u saopćenju.

U Srebrenici sam bio i poklonio se žrtvama još prije desetak godina u nazočnosti mojih prijatelja, navodi Matijević, koji i danas tamo žive i mogu tome posvjedočiti.

- To je moj lični izraz i nije tada, a ni danas imao nikakve političke konotacije ili interes. Zbog toga sam smatrao da na sjednici Gradskog vijeća tako i danas odnos prema događanjima iz domovinskog rata 1992.-1995., a posebice prema žrtvama treba ostati izvan političkih previranja i manipulacija, a još gore da se na temelju toga gradi politička karijera.
Gradsko vijeće Srebrenik, vijećnici, gradonačelnik, gradska uprava imaju svoje zakonom definirane ovlasti i sav svoj politički kapacitet trebaju usmjeriti u osiguranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za život naših stanovnika - navodi Matijević.

Politički kapacitet, dodaje on, treba usmjeriti na privlačenje investicija, značajnih kapitalnih projekata i lobiranja za Srebrenik kod viših organa vlasti, što će, eventualno, dovesti do napretka i sigurnosti u našem gradu.

- to jest i ostat će politički smjer Gradskog odbora HDZ BiH Srebrenik i mene lično. Još jednom izražavam duboko izvinjenje svima onima kojima su lažne informacije i podmetanja od strane pojedinih neodgovornih vijećnika prouzročile bol ili dovele do uznemirenosti i stvaranje negativne slike prema meni. Pozivam i smatram i dalje da nitko od nas nema pravo na tome graditi političke poene, karijere ili stvarati tenzije i upirati otrovne strelice kao što to ovih dana čine pojedinci prema meni kao Mati Matijeviću - zaključio je u saopćenju Matijević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.