Ovu informaciju kazao nam je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, objašnjavajući da će medicinari od sutra svako jutro od 10,30 do 11 sati izlaziti ispred svojih zdravstvenih ustanova dok sa Vladom Kantona Sarajevo, kako je naveo, ne postignu dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju od februara prošle godine.

- Od sutra ujutro od 7,30 sati članovi Sindikata radnika u zdravstvu stupaju, odnosno nastavljaju sa generalnim štrajkom. Kad pacijent sa tegobama dođe na trijažni punkt, tamo ga čeka medicinar koji ga pregleda i uradi sve što je potrebno. U laboratoriji krv vadi laborant, a kad dođete slikati pluća, to radi rentgen tehničar, odnosno inžinjer radiologije. Kad treba uzeti bris na COVID-19, to obavlja medicinski tehničar. Svi ti ljudi su članovi našeg Sindikata i oni od sutra neće pružati takve usluge građanima – istakao je Selimić.

Radili smo u punom kapacitetu, to više neće biti moguće

Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku je od 2. septembra prošle godine, ali su, navodi Selimić, cijelo vrijeme obaljali više od 80 posto svog posla ne želeći da građani to osjete.

- Onog trenutka kad je počela epidemija koronavirusa, radili smo i radimo u punom kapacitetu. Međutim, to od sutra više neće biti moguće – naglašava Selimić.

Podsjetimo, jučer je Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio odluku o izlasku na mirne proteste koji su najavljeni za četvrtak u 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

- Plan je da se svi prvo u četvrtak poklonimo povorci sa žrtvama genocida u Srebrenici, koja će u perioda kada su najvaljeni protesti, proći ispred Predsjedništva BiH, a onda ćemo se svi vratiti pred zgradu Vlade KS gdje ćemo biti do 13 sati – objasnio je Selimić.

Na ovaj korak odlučili su se, kaže Selimić, zbog neodlučnosti Marija Nenadića, premijera Vlade KS, da se riješi višemjesečni problem radnika u zdravstvu.

- Mislim da smo dovoljno čekali i više nećemo. Zbog neodlučnosti premijera, od sutra ujutro pacijenti će biti uskraćeni za zdravstvenu uslugu – istakao je Selimić.

Napominje, kako je Sindikat sa predsjedavajućim Skupštine KS, Mirzom Čelikom, još prije izbijanja epidemije, dogovorio rješavanje problema radnika u zdravstvu, ali se sve zadržalo na tome.

- Još u martu bili smo u kabinetu Mirze Čelika, a na sastanku su bili predstavnici sve tri stranke koje čine vlast u KS. Nažalost, izbila je epidemija, proglašeno je vanredno stanje. Sve smo ispregovarali, jedino je ostalo da premijer na Vladi kaže – Da - po receptu kako je to učinio njegov prethodnik Edin Forto kada je sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS potpisao strukovni kolektivni ugovor i to predao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS na finansiranje, nakon čega je nova Vlada u martu na Skupštini izvršila rebalans finansija Zavoda. Po istom modusu to sada može uraditi premijer Nenadić, ali on očigledno nešto čeka, a vrijeme će pokazati šta se krije iza toga. “Šestorka” nas je izvarala, ali sa ovom Vladom imamo korektne odnose od samog početka. Zbog toga nam je čudno što se premijer Nenadić ne izjašnjava. Vrijeme je da kaže – da ili ne – dodaje Selimić.

Konaković je 2017. napravio diskriminaciju, Forto nas je 2019. brutalno izvarao

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo 17 mjeseci su bez Granskog kolektivnog ugovora, a 11 kako su u generalnom štrajku u koji su stupili zbog diskriminacije koju im je 2017, kao tadašnji premijer Vlade KS, napravio Elmedin Konaković, dajući, kaže Selimić, doktorima medicine i stomatologije, nezakonito veće koeficijente.

- Sindikat je 2018. sa tadašnjim premijerom Ademom Zoljom uspio za 0,30 popraviti koeficijente radnicima u zdravstvu, ali 2019. pamtit ćemo kao godinu u kojoj nas je Forto brutalno izvarao – ponovio je Selimić.

Sindikat radnika u zdravstvu KS prvobitno je tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS.

U međuvremenu odustali su od povećanja satnice, ali ne i od usklađivanja koeficijenata i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora. Svoja prava tražili su do sada i na dva protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tokom prošle godine - 7. oktobra i 19. decembra.