open-navfaktor-logo
search
MUP Srbije
Međunarodna akcija: Oduzeto više od tone kokaina, uhapšena i državljanka BiH
U akciji "Familija" ukupno je zaplijenjeno 1.024 kilograma kokaina, dva miliona eura i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura
27.07.2019. u 12:44
get url
text
get url
text

U okviru međunarodne policijske akcije "Familija", pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su D. L. (1973) iz Sremske Mitrovice i N. Č. (1993), državlјanku Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

U akciji "Familija", koju su vodile policije Srbije, Hrvatske i Češke u saradnji s kolegama iz Švajcarske, Kine, Francuske, Belgije, Slovenije i Italije, a u koordinaciji Evropola, DEA i Fronteksa, ukupno je zaplijenjeno 1.024 kilograma kokaina, dva miliona eura i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura, dok je ukupno uhapšeno 16 osoba, među kojima su i dvojica srpskih državlјana. 

Pripadnici Uprave kriminalističke policije doprinijeli su operativnim radom i hapšenju u Hongkongu četiri člana ove organizovane kriminalne grupe, od kojih je jedan državlјanin Srbije, a tom prilikom zaplijenjen je 421 kilogram kokaina, navode iz MUP-a Srbije. 

Također, značajan doprinos dali su i u identifikaciji i hapšenju trojice osumnjičenih u Švajcarskoj, koji se terete da su učestvovali u transportu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a tom prilikom u Bazelu je zaplijenjeno više od 600 kilograma kokaina. 

Prilikom pretresa iznajmlјenih stanova u Beogradu, koje je koristio crnogorski državlјanin M. D. (1959) koji je uhapšen u Švicarskoj, policija je pronašla i zaplijenila veću količinu novca različitih valuta i apoena, automobil "Audi A8", 10 luksuznih ručnih satova, falsifikovane dokumente, četiri pištolјa, prigušivač, devet mobilnih telefona i manju količinu marihuane. 

Osumnjičeni D. L. i N. Č. privedeni su Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.