"Slučaj Dragičević"

Međunarodni tim otkrio propuste i nelogičnosti u istrazi

Objavljeno: 28.08.2018. u 17:58

Advokatski tim Davora Dragičevića koji čine advokati Duško Tomić i Ifet Feraget, iz Hrvatske Anto Nobilo, a iz Srbije Zora Dobričanin Nikodinović danas je imao niz sastanaka sa predstavnicima tužilaštva i policije čime su zvanično počeli sa radom na slučaju Davida Dragičevića.

FOTO: BUKA

Oni su se danas sastali i sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem i direktorom policije Darkom Ćulumom, te sa glavnim entitetskim tužiocem Želimirom Lepirom.

Advokat Duško Tomić rekao je pred novinarima da su dobili uvjeravanja da će sve nadležne institucije biti otvorene za saradnju i da će svi koji rade na slučaju Davida Dragičevića biti stavljeni na raspolaganje advokatskom timu.

- Dobili smo uvjeravanje i u Tužilaštvu i iz MUP-a da će se sve dopustiti samo da se sazna istina. Imali smo sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije, jako dug sastanak, a onda još duži sa glavni tužiocem i sa postupajućim tužiocem. Mi smo od njih dobili pristup svemu što smo tražili - rekao je Tomić, koji obećava da se neće upecati na lijepe riječi koje su dobili.

On navodi da su za sada uočili neke propuste i nelogičnosti na kojima će dalje raditi.

- Jedan od važnih propusta jeste nedostatak veša i dobili smo uvjerenje od pripadnika tužilaštva i MUP-a da će pokrenuti postupak protiv onih koji su krivi za to - kaže Tomić.

On navodi da oni neće podlijeći političkim pritiscima, te da su dobrodošli svi oni koji su za istinu.

- Uvjeren sam da u svim institucijama ima onih koji su za istinu. I da napomenem, mi nismo plaćeni i ovi koji pitaju koliko ćemo dobiti para odgovoramo nula. Takođe, od danas ni jedna teška riječ ne ide sa trga već riječi ljubavi nade i traženja istine - kazao je Tomić, te dodao da su imali i dilemu da li da idu kod predsjednika RS ili ne.

- Hvala unaprijed što će nam biti omogućeno sve, kao smo čuli iz kabinete predsjednika, ali ovdje postoji sumnja da je on prešao svoja ovlaštenja. Mi mu opraštamo i pozivamo ga da zajedno pronađemo istinu i pravdu - kaže Tomić.

Advokat iz Hrvatske Ante Nobilo navodi da im je u Tužilaštvu rečeno da će moći davati i dokazne prijedloge.

- U državnom odvjetništvu nam je rečeno da ćemo imati pristup istrazi i da ćemo moći davati dokazne prijedloge. U narednim danima očekujemo da će advokati moći ući u spis i nakon čega ćemo napraviti detaljnu analizu. Ja se nadam da ćemo mi sa njima moći raditi na utvrđivanju istine. Nama se čini da u Tužiteljstvu rade punom parom i mi ćemo se potvrditi da damo svoj doprinos - rekao je Nobilo, piše banjalučki portal Buka.

Advokatica iz Srbije Zora Dobričanin Nikodinović kratko je poručila: "Vrlo brzo očekujemo značajne pomake u istrazi".

Izvor:   Buka

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije