open-navfaktor-logo
search
Prikupljanje zekata
Medžlis IZ Mostar upozorava vjernike na nelegitimnu organizaciju vjerskih aktivnosti
Nažalost, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našega Medžlisa, navode iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar
27.05.2019. u 16:26
get url
text

Medžlis Islamske zajednice Mostar podsjetio je sve svoje članove i domaću javnost da je na osnovu obaveza proisteklih iz šerijata i normativnih akata Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini jedino on ovlašten da institucionalno tumači, objašnjava i organizira islamske vjerske propise i obrede na području Grada Mostara.

- S tim u vezi, upozoravamo vjernike da bilo koja grupa ili pojedinac nema šerijatski legitimitet baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra. Nažalost, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našega Medžlisa. Stoga Izvršni odbor Medžlisa IZ Mostar ima obavezu javno osuditi takve pojave kojima se krši fetva Reisu-l-uleme kao vrhovnog vjerskog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini, a prema kojoj je precizno određeno da se sredstva zekata i sadekatu-l-fitra imaju uplatiti isključivo i jedino u fond Bejtu-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u BiH - saopćeno je iz MIZ-a Mostar.

- Podsjećamo naše članove i sve muslimane da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, a zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.