VEZANI TEKST - Mostarska lasta na Ukrini na Mektićev način 

Iako iz Ministarstva u svom saopćenju ne navode imena "neodgovornih pojedinaca" njihov stav se, vjerovatno, odnosi na "pjena parti" koji je na Ukrini upriličio bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni državni zastupnik Dragan Mektić, koji se time pohvalio i na Twitteru.

- Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata RS-a da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene. "Vode Srpske" su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu - navodi se u saopćenju.

Iz ministarstva podsjećaju da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu "cvjetanja rijeke", odnosno "ukrinskom vodenom cvijetu", koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

- Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka - saopćeno je iz ministarstva.