open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Mektić: Dodik zastupa interese Hrvatske, u Zagreb je išao ojačati vezu s Čovićem
Prema medijskim izvještajima s jučerašnjeg sastanka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa državnim vrhom Hrvatske nije bilo riječi o planiranom odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori odmah uz granicu s našom državom. Ni sam Dodik u izjavama za medije nakon sastanaka nije spomenuo Trgovsku goru.
17.09.2020. u 17:07
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović: "Trgovska gora" dokaz da je Dodik napravio veliku grešku radeći za interes Hrvatske

Državni zastupnik Dragan Mektić (SDS) u izjavi za Faktor kaže da nije iznenađen ovim potezom Dodika.

- Njega ne zanima srpski narod. On se lažno predstavlja kao borac za interese Srba u BiH. Da je drugačije, zašto u razgovorima s hrvatskim zvaničnicima nije potegao pitanje konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj? Dodik nije išao rješavati probleme između BiH i Hrvatske, tu prije svega mislim na Trgovsku goru i pitanje granice, njegov glavni motiv bio je da ojača sponu s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH. Za to mu je potrebna podrška Hrvatske. Uostalom, Dodik svojom politikom i zastupa interese Hrvatske – govori Mektić.      

Razočaran je i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

- Kada je na nedavnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske insistirao da se prihvati njegov stav da je gradnja Peljaškog mosta naš "vitalni nacionalni interes", isti Dodik tada je obećao da će zauzvrat insistirati na rješavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom, kao što je slučaj Trgovska gora. Osim deklarativnog zalaganja i priče kako je to važno pitanje, ništa od najavljenog do sada nije urađeno, niti je preduzeta bilo kakva ozbiljna inicijativa od strane aktuelne vlasti – kaže Šarović.

Šarović ja naglasio da Dodik nije pitao za ozbiljnu namjeru i sada već konkretne planove Zagreba da blizu Bosanskog Novog gradi deponiju od 1.145 metara kubnih radioaktivnog otpada, čime će direktno biti ugroženo zdravlje oko 300.000 ljudi.

Oglasio se i šef Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić. 

VEZANI TEKST - Milanovićev ured nakon sastanka s Dodikom: Hrvatska neće podržati jednostranu reviziju Daytona

- Kako je moguće da aktuelna vlast Pelješki most proglasi vitalnim nacionalnim interesom Republike Srpske, a sad je nuklearni otpad na granici stvar države Hrvatske? Kako to drugo nazvati nego kapitulacijom? Predsjedništvo BiH napravilo je kardinalnu grešku kada je pitanje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori prepustilo Vijeću ministara. Kako neko može očekivati da ministri hrvatske nacionalnosti u Vijeću ministara koji imaju domovnice učine nešto na štetu Republike Hrvatske. Ministar vanjske trgovine ekonomskih odnosa Staša Košarac je čak na čelo Komisije za Trgovsku goru postavio čovjeka koji ima hrvatsku domovnicu i sad očekujemo da čovjek koji ima hrvatsko državljanstvo pokrene tužbu protiv Hrvatske. Sve ovi potezi zvaničnika SNSD-a govore da su prodali Bosanski Novi i njegove građane - naglasio je Stanić.

Istakao je da je Predsjedništvo BiH jedini organ koji je sposoban da učestuje u rješavanju ovoga problema i to tako što će podnijeti tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

- Predsjedništvo BiH treba najhitnije izvršiti pravne i logističke pripreme za pokretanje tužbe ukoliko Hrvatska krene u izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori. Tužba treba da zaustavi izgradnju nuklearnog odlagališta kao i odlaganje nuklearnog otpada na ovoj lokaciji - zaključio je Stanić, saopćeno je iz SDS-a. 

Reagovao je i Branislav Borenović, državni zastupnik i predsjednik PDP-a.

- Iako smo tražili da se iskoristi prilika da Dodik sa svoje pozicije delegira pitanje izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kao i pitanje kategorizacije graničnog prelaza u Bosanskom Novom za teretni saobraćaj, očigledno da su te izuzetno bitne teme izbjegnute.Prosto je nevjerovatno da funkcioner iz RS-a to ne stavi kao prvo i najvažnije pitanje sastanka sa državnim vrhom Hrvatske, a govori o konstitutivnosti i položaju Hrvata u BiH - zapitao se Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.