open-navfaktor-logo
search
Blagodat i radost
Melek i Zejd Šoto: Ramazan je u našem domu i našoj porodici najdraži gost
Zejd Šoto, poznati bosanskohercegovački interpretator duhovne muzike, i njegova supruga Melek za Faktor su govorili o ramazanskim danima u njihovom domu.
04.05.2021. u 20:08
get url
text

Melek i Zejd imaju dva sina, Emin Saki je osmogodišnjak, a Ahmed Selim je četiri godine mlađi.

- To su naša dva ahbaba i naravno naš život je uglavnom ispunjen nastojanjima da svoje roditeljske dužnosti uradimo kako je najadekvatnije. Moja supruga, to moram kazati, nosi najveći dio tih obaveza prema njihovom odgoju i prema ispunjavanju njihovih zahtjeva i sadržaja. S obzirom na dobnu razliku još u našem domu imamo paralelne dječije svjetove koji se često ne sreću baš toliko, što donosi mnogo izazova svakodnevno – priča Zejd.

Melek je Turkinja, otac joj je Turčin, majka Bošnjakinja. Sa Zejdom se upoznala u Turskoj.

- Upoznali smo se u Turskoj prilikom mojih putovanja i koncerata koje ja već godinama radim u Turskoj. Imao sam gostovanje na TRT 1 u ramazanskom programu i u tom programu sam proučio ezan za iftar što je, kako su na TRT 1  najavili, bio slučaj da prvi Bošnjak uči uživo ezan iz Topkapi palače. Među mnogobrojnom publikom program je gledala moja sadašnja supruga sa porodicom. S obzirom na to da su njena majka i daidže porijeklom Bošnjaci, dojmilo ih se poprilično to što smo prikazali u tom programu, toliko da su imali potrebu da iskažu posebnu zahvalnost zbog svega. I tako smo se mi upoznali i uslijedila je velika ljubav koja hvala Bogu i danas traje i raste – kaže Zejd.

- Mnogo običaja mi već dijelimo kada je ibadet u pitanju, iftari i slično, a i zbog vlastite porodice koja je već mix sličan našem. Teško nam je primijetiti šta je to od koga kod nas, mi smo nekako navikli da je to što mi upražnjavamo naše i nema drugog kriterija – ističe Melek.

Bračni par Šoto ističe kako je ramazan u njihovom domu najdraži gost.

- Mnogo mu se veselimo i radujemo. Pripremamo se i trudimo da sve bude u najljepšem obliku i halu, od čistoće i urednosti do prilagođavanja obaveza i vremena. Posljednja dva ramazana, zbog novonastalih okolnosti, smo najviše vremena proveli skupa, u ibadetu i svemu onome što su darovi nama ljudima od Gospodara Uzvišenog. U prošlom vremenu bilo je dosta mojih obaveza, koncerata i programa koji su onemogućavali da provodim sa porodicom vremena onoliko koliko je moja želja i koliko je to slučaj ova posljednja dva. Trudili smo se i tada da zajedno putujemo u ramazanu, najčešće u Tursku i tako budemo blizu i u mogućnosti da što više vremena budemo skupa – kaže sagovornik.

Prošle godine njihov stariji sin Emin Saki postio je veći dio ramazana, a ove godine ovaj osmogodišnjak je do sada ispostio svaki dan ramazana.

- Bojali smo se da u danima kada ima treninge fudbala ne bude problema i teškoća, no hvala Bogu on i posti i trenira redovno bez problema. Dva ili tri dana kada je imao utakmice, nismo ga budili na sehur jer smo smatrali da mu je prenaporno, no on je insistirao da će postiti i ljutio se kada bismo propustili da ga budimo. Poslije toga smo ispoštovali njegovu želju i elhamdulillah sve je u najljepšem redu. Zahvaljujemo Allahu za svaki nimet i blagodat te sreću koju osjećamo zbog ovih činjenica. Ahmed koji ima 4 godine počeo je ponekad da ustaje na sehur i već je u svojim varijantama ramazana i posta Hvala Bogu – ističu ponosni roditelji.

Za sebe kažu kako su porodica koja živi mix kultura kada je kuhinja u pitanju, te da se trude da hrana bude raznovrsna i zdrava.

- Mnogo volimo topu, limunadu i bosansku i tursku kuhinju. Bez limunade nema iftara, salatu forsiramo u svim oblicima i varijantama – kaže Melek, te dodaje:

- Mi smo porodica gurmana i samim tim svi smo zainteresirani za kuhinju, i naši sinovi, Ahmed sa malim izuzetkom.

- Ja mnogo volim kuhati i eksperimentisati sa okusima, tijestom, mesom i salatama. Često kuham i van ramazana, koliko god prilike imam. U ramazanu često imam obaveza u vezi s ramazanom pa imam manje vremena na raspolaganju, pogotovo ove godine, tako da je moja supruga većinom u ramazanu ta koja se brine o kuhanju. Mi, djeca i ja, učestvujemo sa prijedlozima i željama najčešće – dodaje Zejd.

Ističe kako veliki dio njihovih želja i običaja koje inače prakticiraju zajedno, nažalost, trpi zbog njegovih obaveza kojih ima dosta tokom ramazana.

- Ove godine recimo svaku večer radim uživo iftarski program za jednu Tursku internet televiziju koja se emituje putem YouTube kanala My Mecra, te zbog tih mojih obaveza naše mogućnosti su vrlo ograničene. Kada je prilika i imamo prostora, naravno obavezno organizujemo iftare sa porodicom, zajedničke ibadete također. U kući obavljamo ibadete zajedno, džematile, u svakoj prilici – priča Zejd, te dodaje:

- Trudim se da što pravednije rasporedim vrijeme koje mi je na raspolaganju. Navikli smo se svi na taj neki ritam, zauzetost, prije putovanja i slično. Ne gledamo na to kao problem nego više kao priliku da se u momentima kad smo u prilici više posvetimo sebi i porodici.

Melek smo upitali da nam uporedi ramazane u BiH i u Turskoj.

- Ramazan je blagodat koja se ne smije propustiti u svakom smislu. Radost u srcu vjernika je kod svih muslimana izražena i prisutna pa se oni trude da je iskažu i podijele sa okruženjem. To je pogotovo slučaj u Turskoj gdje imamo situaciju da država i njene institucije učestvuje u stvaranju ambijenta i prilika koje dolikuju ovom mjesecu. Muslimani mogu dati mnogo toga što je dobro i što bi pomoglo čitavom dunjaluku da upravi prema spasenju i ljepšem življenju. U Turskoj je veliki zamah i inicijativa koja je rezultirala velikim manifestacijama koje se samo za ramazan organizuju. Naravno, pandemija je i to onemogućila jer je u pitanju program koji okuplja ljude u velikim brojevima. Nadam se da će uskoro pandemija biti sjećanje i prošlost i da će ramazanski programi i manifestacije okupiti ljude u posebnom dobru koje je prisutno za ramazan – kaže sagovornica.

- Mi smo u prilici da se što više posvetimo sebi, porodici i da napredujemo u načinu ophođenja prema okruženju. To je vrlo izraženo u ramazanu jer je duhovnost ta koja je mnogo više zastupljena i važna, potisne sve drugo u blažu prisutnost od one mimo ramazana. Posebno je živjeti u ambijentu ljepote koja je duhovne prirode i hrane za našu dušu. To je stadij koji više odgovara čovjeku od materijalnog, pojavnog uživanja u blagodatima kojih se odreknemo tokom posta i ramazana. Potreba za duhovnom hranom je ne manja uopće od potrebe za drugom vrstom hrane, a mi smo ponekad u stanju zaborava te činjenice ili se makar tako ponašamo. Lijep je vakat u kojem se vratimo u ramazanske opcije. Posebnost ovih dana je u tome što je nama prilika da se učinimo takvima i posebnima – zaključuje Zejd Šoto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.