open-navfaktor-logo
search
Ilidža
Memić: Konaković laže, moj sin je kupio stanarsko pravo, a ne zgradu
Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da je sin načelnika Ilidže Senaida Memića kupio objekat za 13 hiljada eura, a da taj objekat vrijedi 15 puta više. Memić odgovara da je u pitanju kupovina stanarskog prava razrušenog stana i da je njegov sin previše to platio
18.12.2019. u 12:32
get url
text

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu da je objekat na elitnoj lokaciji, pored hotela Hills na Ilidži, plaćen 13.083 eura s računa sina načelnika Općine Ilidža Senaida Memića.

- Strašan podatak jer objekat vrijedi 15 puta više i može biti zgrada sa 12 spratova - kazao je Konaković poručivši da je bivša uprava Poljoprivrednog društva Butmir šutjela o tome od 2016. godine do danas.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić za Faktor je izjavio da "Elmedin Konaković laže" i pojasnio:

- Konaković laže jer je angažovao polupismenog pravnika na ugovor o djelu na mjesto koje ne postoji u sistematizaciji u KS, a taj nepismeni čovjek neka mu donosi laži. Radi se o objektu gdje postoje četiri stanarska prava i gdje su vlasnici diskriminirani posljednjih 20 godina jer im se ne dozvoljava da sami poprave svoje stanove koji su u ratu srušeni. Zemljište je vlasništvo PD Butmir. Vlasnici stanova dali su punomoć ljudima da riješe taj problem, ali u posljednjih deset godina rješenje ovog problema nije ni pokrenuto, a radi se o stanarskom pravu koje imaju četiri porodice. S tim da je jedna porodica ostala bez nasljedstva, pa je taj stan ponovo pripao PD Butmir – tvrdi Memić.

Da bi PD Butmir prije osam godina prehranio 500 grla stoke, a niko im nije htio pomoći, ponudili su na prodaju to stanarsko pravo da bi kupili hranu za krave. Sve je urađeno po odlukama Upravnog odbora Butmir i uprave javno i jasno, dodaje Memić i pojašnjava:

- Moj sin je kupio samo stanarsko pravo u toj zgradi za 13 hiljada eura i čeka da zakoni omoguće da uredi srušeni stan i to ne vrijedi onoliko koliko je plaćeno. Dakle, Dino Konaković laže i ne zna o čemu priča. Ovdje se ne radi o kupovini zemlje jer zemlja može biti predmet prodaje po pravu prvenstva pri kupovini tek kada se stanovi devastirani u ratu naprave. Zahvaljujući zakonima koji vrijede samo za dio stanovnika, zašto ovi ljudi ne mogu otkupiti svoje stanove iako su devastirani. To je odgovornost i Konakovića dok je bio premijer KS – poručuje Memić.

PD Butmir ima još jednu kuću prekoputa poslovne zgrade gdje "dvije žene imaju stanarsko pravo i to je ostala ruševina, kao i zgrada u kojoj je moj sin kupio stanarsko pravo", otkriva naš sagovornik i zaključuje.

- Sada ja pitam Dinu Konakovića zašto nije riješio problem za djecu ometenu u razvoju na Ilidži? Kako je platio zemlju Crnogorcima i još nekim pojedincima na Vrelu Bosne? Kako je donio zakon, po kojem se u vodozaštitnoj zoni ne može ni od koga kupiti zemlja, nego samo od Srba? Neka malo radi svoj posao, ako misli da zna da radi – kaže Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.