Fudbalski klub Vratnik 28. i 29. decembra u maloj dvorani KSC Skenderija organizuje 27. međunarodni malonogometni memorijalni turnir "Asim Ferhatović Hase". Tradiocinalni turnir igra se u znak sjećanja na jednog od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera svih vremena.

Član Organizacionog odbora Mirsad Ibrić na press konfrenciji kazao je da se novo rukovodstvo FK Vratnik opredijelilo da ovogodišnji i svi budući memorijalni turniri posvećeni Hasetu trebaju da imaju visok nivo i prema načinu organizovanja i prema sportskom renomeu učesnika.

- Hase je bio čovjek pun dobrote, human, inventivna osoba. U svakoj prilici tražio je mogućnost i način da svijet napravi boljim. Uvijek je predstavaljo konstantnu osobu, od ugleda u društvu dajući i ne štedeći sebe - kazao je Ibrić.

Po riječima načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Asim Ferhatović nije samo legenda FK Sarajevo, grada i države.

- To je bio veliki čovjek i humanitarac koji je jako puno davao ljudima posebno u Starom gradu. Zahvaljujem se svima koji su podržavali i održavali ovaj turnir svih ovih godina - kazao je Hadžibajrić.

Nekadašnji reprezentativac bivše SFRJ Mirsad Fazlagić prisjetio se trenutaka igranja i druženja s legendarnim fudbalerom u FK Sarajevo. 

- Asim Ferhatović kao čovjek bio je neponovljiv, njegov životni moto bio je: "Pomozi svakome i učini za svakog". Zahvalio bih svima koji čuvaju uspomenu na njegov lik i djelo, istinsku legendu grada, koji je iznad svega volio svoje Sarajevo - kazao je Fazlagić. 

Generalni sekretar FK Vratnik Mufid Zimić kazao je da je turnir i ove godine zadržao visoki rejting i međunarodni karekter što potvrđuju kvalitetni učesnici. 

Na ovogodišnjem Memorijalu nastupiti osam ekipa iz BiH i Srbije - Sarajevo, Željezničar, Velež, Slavija, Goražde, Dinamo Pančevo, Vratnik i prošlogodišnji pobjednik Olimpik.

Tokom press konferencije obavljen je žrijeb grupa. U A-grupi će igrati Željezničar, Slavija, Velež i Vratnik, a u B-grupi Sarajevo, Olimpik, Goražde i Dinamo (Pančevo).

 U uvodnom susretu turnira, u subotu, 28. decembra, u 10.00 sati sastaju se Željezničar i Vratnik.  

Drugoplasirane ekipe će igrati za treće mjesto, a prvoplasirane u finalu, koje je na programu u nedjelju, 29. decembra, od 18.00 sati.

Pobjednik turnira osvojit će novčanu nagradu od 3.000 KM, drugoplasirani 2.000, a trećeplasirani 1.000 KM. Za učesnike su osigurani pehari i priznanja, a najbolji igrač koji podsjeća na Asima Ferhatovića dobit će 200 KM. Organizator je osigurao nagrade i za najboljeg strijelca, te najboljeg golmana turnira. 

Na turniru će se po tradiciji igrati revijalne utakmice u kojim će se sastati veterani Sarajeva i Željezničara te nekoliko kategorija mladih fudbalera i fudbalerki.

Raspred utakmica na 27. memorijalnom turniru "Asim Ferhatović Hase":

- subota, 28. decembra:
1. kolo:
A-grupa:
Željezničar - Vratnik (10.00)
Slavija - Velež (12.00)
B-grupa:
Olimpik - Goražde (11.00)
Sarajevo - Dinamo (13.00)
2. kolo:
A-grupa:
Slavija - Vratnik (16.00)
Željezničar - Velež (18.00)
B-grupa:
Olimpik - Dinamo (17.00)
Sarajevo - Goražde (19.00)

- nedjelja,  29. decembra:
3. kolo:
A-grupa:
Velež - Vratnik  (9.00)
Željezničar - Slavija (11.00)
B-grupa:
Goražde - Dinamo (10.00)
Sarajevo - Olimpik (12.00)

za treće mjesto (17.00)
finale (18.00)