- Uradili smo kompletan virtualni prikaz Memorijalnog centra "Kapija", a svi snimci koje smo napravili su u 20K rezoluciji. Dostupna je opcija virtualne stvarnosti te će tako zainteresirani, uz 3D naočale, imati mogućnost da dobiju osjećaj šetnje kroz Memorijalni centar kao da su zaista unutra - priča Denis Bašić iz Udruženje građana – multimedijalna produkcija Fisheye Media.

Pored razgledanja postavke virtualnim posjetiteljima na raspolaganju su i zapisi o svakoj od 71 žrtve, tekstovi sa suđenja Novaku Đukiću koje je ustupila balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH), kao i dokumentacija koju je sačinio UNPROFOR nakon masakra na Kapiji. Također, zainteresirani mogu pogledati i video snimke s temom "Kapije".

Podsjećamo, Novak Đukić je pred Sudom BiH po Krivičnom zakonu bivše SFRJ prevosnažno osuđen na 20 godina, jer je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Denis Bašić

- Ideja je da nastavimo s dopunjavanjem dokumenatacije koja bude postala dio postavke u Memorijalnom centru, a plan za narednu godinu je da uradimo i virtualni prikaz Aleje na Slanoj Banji gdje je sahranjena 51 žrtva s Kapije - kaže Bašić.

Inače, Memorijalni centar djeluje u okviru Centra za kulturu Tuzla, a virtualni prikaz napravljen je u saradnji Centra i Udruženja Fisheye Media.

- Pored prikaza muzejske postavke, uradili smo i virtualni vodič "Kapije" kao mjesta zločina. Snimili smo 25 fotografija uz pomoć panoramske glave na koju je postavljen objektiv pod uglom od 90 stepeni. Nakon snimanja, sklapanjen fotografija visoke rezolucije dobijamo prikaz iz zraka i s tla, a zahvaljujući 20K rezoluciji doživljaj je veoma stvaran - dodaje Bašić.

Virtualna šetnja dostupna je na web stranici Centra za kulturu te na web stranici Udruženja Fisheye Media cityguide360.ba.