open-navfaktor-logo
search
O broju stranaca
Milan Tegeltija kritikovao FSBiH, hoće li reagovati Vico Zeljković?
Milan Tegeltija, predsjednik Fudbalskog kluba Borac, kritikovao je danas Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.
04.06.2023. u 11:38
get url
text

Na svom Twitteru pisao je o broju stranaca, poručivši kako je ograničavanja broja stranaca u ekipi ograničavajući faktor za napredak bh. fudbala.

- FK Borac u sadašnjem sastavu ima pet "stranaca" što je maksimum prema FSBiH. Za podizanje kvaliteta klubova i lige i dovođenje ozbiljnih pojačanja to je ozbiljan ograničavajući faktor. Podizati kvalitet klubova i fudbala uz ograničenje pasošima igrača ograničava kvalitet klubova i lige - napisao je Tegeltija, a potom dodao:

- Ako klub kao Borac koji već ima pet stranaca dovodi nekog igrača "stranca" neki "stranac" iz postojećeg sastava mora da ide. Taj broj od pet stranaca od 18 igrača u protokolu ne omogućava da klubovi naprave kvalitativni iskorak s obzirom na relativno malu fudbalsku populaciju u BiH.

Zabluda je da domaće škole fudbala mogu izbaciti dovoljan broj kvalitetnih igrača i na taj način podići kvalitet klubova i lige. Netačno je da se većim brojem stranaca ruši kvalitet domaćih igrača. Upravo suprotno, uz kvalitetne "strance" domaći fudbaleri dižu svoj kvalitet - zaključio je Tegeltija.

Tegeltija je i savjetnik Milorada Dodika, predsjednika bh. entitata RS, a Vico Zeljković, predsjednik FSBiH je Dodikov sestrić. S obzirom na "ovu veze" nije isključeno da u dogledno vrijeme uslijedi i promjena odluke o broju stranaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.