open-navfaktor-logo
search
Zabrinutost na Pantovčaku
Milanović: Ako Hrvati u BiH proglase samoupravu, neko protiv njih može narediti upotrebu EUFOR-a
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ne odustaje, i u današnjem obraćanju medijima u Zagrebu govorio je o Bosni i Hercegovini, kao da je član Predsjedništva, a ne stanovnik Panovčaka. 
24.05.2022. u 13:34
get url
text

Milanović je rekao da je pisao generalnom sekretaru Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jensu Stoltenberg u vezi sa stanjem u BiH. Ranije najavio da će ulazak Finske i Švedske u NATO uvjetovati rješavanjem statusa Hrvata u BiH.

- Jer vidim da su međunarodni lideri, što se tiče poznavanja situacije i stanja u BiH, u jednom potpuno zapuštenom stanju. To je rezultat nerada hrvatske diplomatije, odnosno svjesne opstrukcije ovog problema, u posljednje vrijeme - rekao je Milanović, prenosi HRT.

VEZANI TEKST - Milanović: Hrvati će proglasiti nezavisnost u BiH, pa će doći EUFOR, ja radim za Čovića i njegove...

Rekao je i da od toga ne očekuje previše jer Stoltenberg o tim stvarima ne odlučuje, ali se tiče Saveza, operacije Althea i cijele vojne prisutnosti međunarodne zajednice u BiH u vidu jedinica EUFOR-a.

- Najesen, ako Hrvati krenu s ostvarenjem onoga što su najavili, sa svojim izborima, realizacijom određenog oblika samouprave, može se dogoditi da neko, meni nepoznat, jer sistem nije jasan, naredi upotrebu tih snaga protiv hrvatskih građana, građana BiH hrvatske nacionalnosti, koji su i građani države članice NATO-a, to je Hrvatska - kazao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.