open-navfaktor-logo
search
Nema povrijeđenih
Milanović i Plenković u Sisku i Petrinji: Najgori je strah, porušeno i oštećeno će se obnoviti
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u pratnji ministara i lokalnih dužnosnika posjetili su potresom pogođene gradove Sisak i Petrinju koje su jutros u 6:28, 7:49 i 7:51 sati zatresla tri jača potresa.
28.12.2020. u 12:56
get url
text

Prema podacima hrvatske Seizmološke službe, prvi potres bio je magnitude 5, drugi 4,7, a treći 4,1 stepeni po Richteru. Epicentar potresa bio je oko pet kilometara jugozapadno od Petrinje, kod Pokupskog, na dubini od dva kilometra. 

- Kakva je godina bila, tako je i završila svima nama - kazao je premijer Plenković u Sisku.

Poručio je kako će nadležne službe poduzeti sve kako bi se nastale štete što prije sanirale i omogućilo da porodice nastave s normalnim životom u svojim domovima. Istaknuo je nakon obilaska Siska i Petrinje kako je, unatoč nastalim materijalnim štetama na objektima, najvažnije da nema povrijeđenih u potresima. Najavio je kako će Vlada pomoći ovom području čim prije, s obzirom na stečeno iskustvo na potresu u Zagrebu u martu ove godine.

- Porušeno i oštećeno će se obnoviti, najgori je strah kojeg su ljudi doživjeli - poručio je ovom prilikom predsjednik Zoran Milanović.

Potresi su prouzročili materijalne štete ponajviše na području Petrinje, ali i Siska i okolnih sela, nasreću bez ljudskih žrtava. Štete su nastale uglavnom na starijim zgradama, a još uvijek se prikupljaju dojave građana o nastalim štetama.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izvijestila je kako u potresu nema povrijeđenih, a ni materijalna šteta u Sisku nije procijenjena velikom, za razliku od Petrinje koja je stradala zbog veće blizine epicentra. Vatrogasci su u Sisku imali više od stotinu intervencija, a izvršeno je i nekoliko evakuacija zbog šteta nastalih na stambenim objektima.

Tri jača potresa osjetila su se i na sjevernom dijelu Hrvatske, i u Zagrebu, gdje nisu zabilježene dojave o materijalnim štetama, a seizmolozi su u međuvremenu zabilježili niz manjih podrhtavanja tla. Potres se osjetio i u Pokupskom, Glini te u susjednoj BiH, u Velikoj Kladuši. Oštećeni su dimnjaci, fasade, krovišta, zabatni zidovi, no za sada nema podataka da je ijedan objekt srušen.

Zbog zabrane kretanja između županija i epidemioloških mjera, za građane Petrinje i okolice čiji su domovi nastradali usljed potresa, imat će osigurane propusnice kako bi se privremeno mogli smjestiti u zamjenske domove, kod rodbine, prijatelja ili druga sigurna mjesta te kako bi vlasnici nekretnina iz drugih županija mogli obići svoju imovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.