Do razgovora je, ističe se u saopćenju, došlo nakon što je predsjednik Milanović Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.

- Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao generalnog sekretara NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH. Predsjednik Milanović je stoga još jednom ukazao generalnom sekretaru Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je predsjednik Milanović - navodi se u saopćenju.

Milanović je, nadalje, kazao kako "neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa".

- Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez. Predsjednik Milanović i generalni sekretar Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je predsjednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese - navodi se u saopćenju.

Stoltenberg je na svom zvaničnom Twitter nalogu potvrdio da je razgovasrao s Milanovićem o, kako je naveo, važnim odlukama koje ćemo donijeti na predstojećem NATO Summitu u Madridu i sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.