Milanović je već nekoliko puta rekao da je protiv primanja Finske i Švedske u Sjevernoatlanski savez "ako se ne promjeni izborni zakon koji brojnijim Bošnjacima omogućuje da preglasaju Hrvate u BiH".

Govoreći u Varaždinu, gdje je bio na proslavi Međunarodnog praznika rada, Milanović je novinarima izjavio da Hrvatska ima "povijesnu prigodu" da se izbori za bosanskohercegovačke Hrvate, što je ujedno i "hrvatski interes, a ne obijesna želja".

- Ko bude glasao drukčije (za primanje Švedske i Finske u NATO) ja ću ga nazvati izdajnikom. I svakog ko popije kafu s njim ili s njom nazvat ću izdajnikom. Nema druge - rekao je Milanović.

- Kada bi govorio uspavljivački kao Plenković - udbina škola iz Kumrovca - onda me niko ne bi slušao. Ovako ja na sebe preuzimam teret da budem grozan, da me ljudi mrze, da me gađaju jajima, da mi fućkaju jer se borim za pravednu stvar. To je moja dužnost, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik - dodao je.

Milanović se osvrnuo i na kupovinu 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale od Francuske, istaknuvši da su preplaćeni i beskorisni, a Francuska se istovremeno nije založila za promjenu izbornog zakona u BiH.

- Gdje je francuska pomoć oko BiH. Koliko treba platiti, deset milijardi eura? Milijarda i po nije dovoljno? - zapitao se MIlanović.

On smatra da bi bilo bolje da je Hrvatska kupila stotinu bespilotnih letjelica i ojačala protuzračnu obranu, ali kaže da je premijer Andrej Plenković lično odlučio kupiti avione koji su Hrvatskoj nepotrebni, za rat "beskorisni", ali dobri "za pokazivanje", prenosi Hina.