open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Milanović: Postoji plan da se Dejton promijeni, miševi pokušavaju voditi "Žikino kolo"
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta u vezi s Bosnom i Hercegovinom, spominje Dejtonski sporazum.  
16.06.2021. u 13:14
get url
text

Milanović je ocijenio kako se situacija s pandemijom koronavirusa globalno polako vraća u normalno stanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o nedavno održanom NATO samitu u Briselu, Milanović je naveo kako odsutnost hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana nije negativno utjecala na sami ishod deklaracije.

VEZANI TEKST - Milanović "zabrinut zbog otpora prema Daytonu", tvrdi da je građanska BiH "podvala"

- To što su nam pokušali prirediti na Samitu NATO-a je mala zavjera, tri intervencije našeg ambasadora su bile odbijene. Postoji plan da se Dejton promijeni, supstituira nečim što ne znamo i to je potpuno očito. Istovremeno se kažnjava Milorada Dodika jer krši Dejton, dok se istovremeno grčevito odbija samo spominjanje Dejtonskog sporazuma u završnoj deklaraciji NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom.

Iza toga stoji cijeli niz zapadnoevropskih država s nivoa ispod visokog nivoa. Miševi pokušavaju voditi "Žikino kolo". Nemoguće je dobiti pažnju Angele Merkel o odnosima između Komšića i Dodika. Njezin stav je puno bliži našem stavu, a u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova postoji spektar ljudi, iz moje nekadašnje političke opcije, koji su eksperimentatori i koji bi od Bosne i Hercegovine napravili utopiju. Neka si to rade u Njemačkoj - izjavio je hrvatski predsjednik i zaključio da je BiH tronacionalna država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.