open-navfaktor-logo
search
Bolna rana
Milanović: Svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici, najveći krivci nisu kažnjeni
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u video poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da genocid u Srebrenici bolna rana i ispit ljudskosti, istakavši da je važno pokazati razumijevanje i ne dopustiti osporavanje genocida.
11.07.2020. u 12:27
get url
text

Milanović je istakao da istina o genocidu mora biti prihvaćena.

- Dogodio se i dokazivati ga više ne treba. Svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti. Važno je isto tako reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni - naglasio je Milanović.

On je istakao da je odgovornost na svima da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, ali još je veća odgovornost da porodice žrtava i preživjele prihvatimo sebi jednakima, da im se da vjera u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti.

- I ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti - poručio je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.