open-navfaktor-logo
search
Nema praštanja
Milićević o dugu "Pazarića": Ja sam ministrica finansija, ne socijalne zaštite, neka Porezna radi svoj posao
Zavod "Pazarić" ima poreznog duga 780.000 KM i postoje najave da ukoliko taj dug prema državi ne izmiri danas do 16 sati, da će računi ove ustanove biti blokirani
28.11.2019. u 14:18
get url
text

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu odgovarajući na pitanja da li će Vlada FBiH nešto poduzeti, kako se Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine zbog poreznog duga od oko 780.000 KM, danas poslije 16 sati, ne bi blokirali računi, kazala da "Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora poštovati zakone iz djelokruga rada Porezne uprave i da Poreznoj nikada nije nametala rješenja". Rekla je kako trenutno u Ministarstvu finansija imaju 4.400 neriješenih predmeta poreznih obveznika i da se Zavod "Pazarić" ne može gledati drugačije od njih.

- Mi smo danas imali neke tačke u vezi sa Zavodom "Pazarić" da se usaglasimo oko tih materijala jer na Vladu nisu došli materijali kako treba opremljeni, u pisanoj formi, sa mišljenjima Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva pravde. Nastavit ćemo raditi u vezi s "Pazarićem". Ta tema bila na Vladi ili ne, mi s njom živimo svaki dan u Vladi i nije lako. Ja bih rekla, ovo pitanje je vrlo eksponirano i na određeni način, kaže se: "Danas do četiri, do tri, do dva". Sve sam to pročitala iz medija. Kada bi sada mene pitali kao ministricu rada i socijalne zaštite, ja bih rekla: "Dajte ljudi da izdvojimo ta sredstva iz Vlade FBiH, da uplatimo to". Ja sam danas ovdje ministrica finansija i moram reći da je za mene dug "Pazarića" dug poreznog obveznika kao i za svakog drugog - kategorična je Milićević

Dodaje kako trenutno u Ministarstvu finansija, kao drugostepenom organu, imaju 4.400 neriješenih predmeta poreznih obveznika.

- Svi ti predmeti su teški. Neki su teški 100.000 KM, a neki pet miliona KM ili deset miliona KM i svi su oni vrijedni pažnje. Znači li to da bi mi onda trebali za tih 4.400 poreznih obveznika koji su uložili žalbu na Vladi otpisati. Znači, pitanje poreznih obaveza je jedno od pitanja u "Pazariću". I u svakom slučaju postoji prvostepeno rješenje Porezne uprave, ona radi po svojim zakonima i vrlo je samostalna i niko iz Vlade FBiH nije nametao rješenja Poreznoj upravi. Postoje drugostepena procedura, to je žalba i treći dio je sud - rekla je Milićević.

Na ponovno pitanje da li to znači da će računi u Zavodu "Pazarić" biti blokirani Milićević je imala odgovor.

- Ja sam vam poslala neku drugu poruku. Kažem vam da Porezna uprava ima svoje zakone i da ih Vlada FBiH mora poštovati. Ono što treba Pazariću u okviru zakona se rješava - rekla je MIlićević.

Kazala je kako danas u nastavku sjednice Vlade FBiH nije isključeno da se izabere privremeni upravni i nadzorni odbor i imenuje direktor. Osvrnuvši se na nedostatak stručnog kadra u Zavodu Pazarić je rekla da je nedostatak medicinskog kadra evidentan općenito u zdravstvenim ustanovama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.