open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Milićević povukla prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine povukla predložene zakone o doprinosima i porezu na dohodak za današnji dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Milićević je pojasnila da se zakoni povlače jer je nedopustivo da se o ovim reformskim zakonima izjašnjava 58 zastupnika, od 98 koliko broji ovaj dom.
15.10.2020. u 13:20
get url
text
Jelka Milićević

Zastupnici su i prije istupa Milićević zatražili povlačenje zakona jer je reagiralo Ekonomsko-socijalno vijeće za FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH.

- Smatram da nije trenutak da se raspravlja o ovim zakonima u trenutku kada nedostaje 40 zastupnika, a svi primaju plaće. Demantiram da nije bilo razmatranja zakona na sjednicama ESV. I prije upućivanja zakona u parlamentarnu proceduru o zakonu se govorilo na sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća. I sve su procedure ispoštovane. Radili smo projekcije, mi kao Vlada smo potpuno ispoštovali procedure. Nije trenutak da o njima raspravlja 58 zastupnika i zato povlačim zakone - rekla je Milićević.

Zastupnici su kazali da sa ova dva zakona treba da se razmatra i najniža plaća u FBiH, naglasivši da je bilo rasprava na ESV, ali da zakoni nisu dobili podršku. Ukazali su da nemaju podatke kakve će efekte zakoni imati na radnike. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.