open-navfaktor-logo
search
Bolna sjećanja
Ministar Bukvarević posjetio majku heroja Safeta Zajke: U agresiji su joj ubili četiri sina
U porodici Zajko više je od 20 šehida, no, i danas, iako bolesna i iako ju je sustigla starost, majka Duda se bori
31.12.2019. u 08:12
get url
text

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević posjetio je Dudu Zajko, majku heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Zajke. Majka Duda udala se vrlo mlada. Salko i Duda Zajko imali su dvanaestero djece, osam sinova i četiri kćeri. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu majci Dudi su za nepune dvije godine ubili četiri sina, Sulejmana, Halila, Munira i Safeta.

U porodici Zajko više je od 20 šehida, no, i danas, iako bolesna i iako ju je sustigla starost, majka Duda se bori. Uz nju je kćerka Hasiba koja je također supruga šehida, ali kaže majku ne bi napustila nikada. Najbolnije uspomene majka Duda ima na najmlađeg sina, kojeg često doziva i proživljava scene iz prošlosti. Nerijetko majka spominje i Safetove saborce koje iščekuje da je obiđu. Nadala se i posjeti predstavnika ministarstva, kako bi joj bar malo ublažili tugu i pružili utjehu da nije zaboravljena.

Ovom prilikom ministar je iskazao podršku porodici Zajko za sve što je potrebno kazavši da je Safet Zajko jedan od devet narodnih heroja koje će historija pamtiti po neustrašivosti, časnosti i hrabrosti.

-Naše majke su heroine, bile i bit će zauvijek. Majka Duda je za svog života dočekala da joj ubiju četiri sina i nastavila da živi, samo ona zna uz koliki bol. Naša je obaveza da ne zaboravimo naše majke, porodice šehida i poginulih branilaca, da ih obilazimo i pružimo svaki vid podrške i pomoći - rekao je ministar Bukvarević.

Kćerka Hasiba je kazala da se ona brine o majci, zdravlju, higijeni, ishrani, svemu što je potrebno.

Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Po zanimanju je bio metalac. Poginuo je na dužnosti komandanta 2. viteške motorizovane brigade, 17. juna 1993. godine, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč. Ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine, kao brigadni general ARBiH, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.