Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu rečeno je da se trenutno u samoizolaciji nalazi 14 osoba koje su došle sa područja Italije, ali nije odgovoreno zašto epidemiolozi ignoriraju pozive neke od izoliranih.Sugerirano je novinarima da o koronavirusu više razgovaraju sa stručnjacima, a ne sa političarima!?

U karantinu će biti zdravi ljudi 

- Moja poruka prema građanima je umirujuća što se tiče koronavirusa. Ne treba dizati paniku. Riječ je o virusu koji je poznat. Nauka i struka zna šta treba raditi. Virus se proširio na sve kontinente, ali moram kazati da ni u Kini smrtnost nije dosegla dva posto, i da se i u toj zemlji smiruje situacija. Kada govorimo o karantinu kod nas, tu treba da se nalaze zdravi ljudi, a koji su došli u kontakt s čovjekom koji je imao simptome. U karantinu će se pratiti dakle zdravi ljudi nekih 14-15 dana. I tu nema potrebe za medicinskim osobljem. I karantin bi trebalo da bude neki hotel - rekao je Mandić u obraćanju novinarima, kazavši kako je preporuka da se otkažu ekskurzije iz BiH prema Italiji.

Goran Čerkez, ispred Kriznog štaba FBiH za koronavirus je iznio podatke o oboljelima od virusa u Kini i Italiji.

- U Kini je zaraženo 78.824 osobe, dok je umrlo 2.788 osoba. U Italiji je zaraženo 650, 17 je umrlih, 45 je potpuno ozdravilo, 248 se oporavlja, dok je 56 osoba u intenzivnoj njezi, a 284 u kućnoj izolaciji. Inače, koronavirusom je zahvaćeno 50 zemalja svijeta, pojavio se slučaj i u Nigeriji - rekao je Čerkez.

Na novinarsko pitanje koliko je osoba u samoizolaciju u FBiH, Čerkez je kazao da ih je 14 koji su došli sa područja Italije, a koji žive u BiH, objasnivši da se u izolaciju ne mogu staviti turisti koji dolaze iz Italije, odnosno, prolaze kroz našu zemlju do drugih destinacija.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo zašto epidemiolozi ignoriraju pozive pojedinih osoba iz izolacije a koje smatraju da su već razvili kliničku sliku, odnosno, zašto niko već četvrti dan nije došao do njih, pregledao ih, testirao.

Vi u medijima više pitajte stručnjake

- Ne može zahtjevati neko testiranje. To treba prepustiti struci. Ako doktor kaže da treba, onda se to radi, a da neko ima želju da bude testiran, samo zato što je došao s područja Italije, ne znači da mora biti testiran. Znači, mi moramo posumnjati ili ima simptome bolesti, ili je imao kontakt s bolesnim osobama. Te osobe pozovu telefonom i ekipa će doći. Zamolio bih vas, da više u medijima pitate stručnjake, doktore, infektologe, epidemiologe, da oni narodu prenesu poruku. Pustite vi političare - poručio je Mandić.

Kazao je da hitna pomoć prva treba da obiđe ljude koji su zvali epidemiologe zbog sumnje na koronavirus. Rekao je da su sva tri klinička centra u FBiH izdvojili po jedan odjel gdje mogu primiti oboljele od koronavirusa.

Mandić je dodao da je danas na Vladi FBiH donesen zaključak, da se osigura sve ono za šta klinički centri i bolnice iskažu potrebu, a tiče se koronavirusa. Rekao da sredstva u te svrhe nisu limitirana i da će se osigurati iz fonda za prirodne nesreće.

Na konferenciji za novinare danas je rečeno da ukoliko se osoba koja je boravila u kriznom području u Italiji nije javila epidemiolozima, da građanin koji zna za njegov nedavni boravak u Italiji, ima obavezu da ga prijavi.