open-navfaktor-logo
search
Vlada Federacije
Ministarstvo obrazovanja FBiH: Izdvojit će pola miliona KM da učenici dobiju besplatne knjige
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u ovoj godini planira izdvojiti pola miliona KM za kupovinu besplatnih udžbenika za učenike trećih i četvrtih razreda koji su u stanju potrebe.
06.02.2020. u 17:01
get url
text
Učenici, osnovci

Izdvojit će i 900.000 KM za opremanje školskih kabineta fizike, hemije i biologije, nabavku informatičke opreme. Pomoći će se i Fond za studentske zajmove.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastavlja svoju misiju pomoći obrazovnih i naučnih institucija i pojedinaca i u 2020. godini. Također, kapitalna ulaganja u obrazovanje i nauku na području FBiH i deset kantona, dolazi od ovog ministarstva. Izdvojio bih nastavak realizacije nabavke besplatnih udžbenika na učenike trećih i četvrtih razreda u stanju socijalne potrebe u iznosu od pola miliona KM - rekao je Alden Kajtaz, sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu koja je održana nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodaje kako se u programu utroška nalazi poboljšanje uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova koji će biti usmjeren za opremanje kabineta fizike, hemije, biologije, s ciljem unapređenja funkcionalnog znanja i vještina učenika iz prirodnih nauka.

- Potom, nabavke informatičke opreme te nabavke savremene opreme i nastavnih sredstava za škole radi poticanja primjene savremenih i inovativnih oblika odgojno-obrazovnog rada. Ovaj program je prije svega usmjeren na povećanje funkcionalnog znanja i vještina učenika kako bi spremnije dočekali naredna testiranja. Ovaj projekat je vrijedan 900.000 KM. Kod visokog obrazovanja nastavljamo pomagati univerzitete u implementaciji Bolonjskog procesa i u ovoj godini su izdvojena značajna sredstva za smještaj i ishranu studenata - rekao je Kajtaz i dodao:

- Sufinansiramo Fond za studentske zajmove te Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika FBiH. Kada je oblast nauke u pitanju, ponovo značajna sredstva izdvajamo za poboljšanje naučnog rada visokoškolskih ustanova, te naučno-istraživački rad od značaja za FBiH. U ovoj godini izdvajamo milion KM za podršku projektima i programima institucija nauke i kulture od značaja. Ministarstvo planira i ove godine podržati najbolje osnovce, srednjoškolce i studente - rekao je Kajtaz.

Od školske 2014. do 2019. 59.222 učenika dobilo je 374.176 besplatnih udžbenika u vrijednosti više od četiri miliona KM, za što je Federalna vlada putem resornog ministarstva osigurala 2,5 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.