open-navfaktor-logo
search
Ko je u pravu
Ministarstvo od GRAS-a traži da rade jer su im osigurali sve, iz ovog preduzeća tvrde da nisu
Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS u utorak su kazali kako je saobraćaj bio zaustavljen zbog kvara na mreži, ali i da se problem javio zbog kvarova i nedostatka vozila
06.12.2019. u 17:34
get url
text

Sa prvim ovosezonskim snijegom došlo je i do problema u odvijanju gradskog saobraćaja u Sarajevu.

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS u utorak su kazali kako je saobraćaj bio zaustavljen zbog kvara na mreži, ali i da se problem javio zbog kvarova i nedostatka vozila. Tako tog jutra u funkciji nisu bile ni autobuske linije za Faletiće, Sedrenik, Podhrastove, Buča Potok, Smiljeviće, Dobrinju, Otes i Jagomir.

U GRAS-ovoj Službi za informisanje kazali su da vozila nema, između ostalog, i zbog obaranja tendera, pa se ne mogu kupiti novi minibusi iako za to imaju sredstva.

- Imamo veliki problem nedostaka autobusa, minibusa, trolejbusa i tramvaja. Ako nam se autobus pokvari na nekoj od linija, nemamo drugi ispravan da nastavi s vožnjom. Mi tu ništa ne možemo učiniti jer je za nabavku novih vozila zaduženo Ministarstvo saobraćaja Vlade KS – istakli su iz GRAS-a.

Danas je sa druge strane, Vlada Kantona Sarajevo poslala saopćenje u kojem je navedeno da je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo zatražilo KJKP GRAS da hitno poduzme aktivnosti kako bi već sutra osigurali veći broj vozila na cestama, urednija vozila i poštivanje reda vožnje jer je Ministarstvo u 2019. godini osiguralo sva sredstva koje je preduzeće zahtijevalo.

- U cilju unapređenja saobraćaja u padinskim dijelovima grada, u narednim danima dodatni autobus prevozit će građane na relaciji Sutjeska - Poljine. Kako ističe ministar Adnan Šteta, konačno rješenje problema bit će nabavka novih minibusa. Od 2. decembra u funkciji je školski autobus za prijevoz učenika za Nahorevo. Polasci su dva puta dnevno ispred Osnovne škole "Nafija Sarajlić". Time će se rasteretiti redovna minibuska linija Sutjeska – Nahorevo – navode u saopćenju iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ističu, također, kako će u narednih 15 dana u saobraćaj biti pušteni novonabavljeni zglobni autobusi, koji će popuniti goruće linije u gradu.

- U narednih desetak dana očekuje se registracija nove linije Otoka - Sokolje. Radi se o privremenom rješenju na tri mjeseca, a trenutno se radi na definisanju reda vožnje – zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.