open-navfaktor-logo
search
Donacija
Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH podržalo izgradnju Centra za stare osobe u Potočarima
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica doniralo je novac za izgradnju bungalova-kućice kao dijela kompleksa Centra za stare osobe koji Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS gradi u Potočarima, u Srebrenici, a čije je otvaranje planirano u julu 2021. godine.
17.11.2020. u 08:54
get url
text

Riječ je o vrijednoj donaciji ministarstva čija je realizacija već pokrenuta. Kako navode iz Udruženja Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, ovih dana je izvršeno razmjeravanje i izgradnja temelja za ovaj objekat, te slijedi još puno posla oko završetka izgradnje ovog centra. Naglašavaju kako im je ovakav vid podrške jak vjetar u leđa za nastavak i što skoriju realizaciju projekta.

Centar za stare i nemoćne osobe MFS-EMMAUS gradi se u saradnji sa organizacijom Stichting "Proplan" iz Nizozemske koja ujedno finansira i projekat "Ljubav za majke Srebrenice". 

Majke/korisnice projekta će imati prednost pri samom smiještanju u centar i bit će uključene u sve vidove zaštite i usluge koje će centar pružati. Korisnici će imati socijalnu i profesionalnu podršku 24 sata sedam dana u sedmici, a imat će i medicinske usluge u sklopu centra u ambulanti koja je počela sa radom.

Kapacitet centra je 80 osoba. Kompleks će sadržavati jedan objekat sa jednosobnim apartmanima (36 apartmana), objekat za osobe sa invaliditetom (osam dvokrevetnih soba), restoran sa kuhinjom i upravom, osam kuća za četiri osobe, objekat za kreativne radionice, te ostali popratni objekti kao što su vešeraj, kotlovnica, magacin i sl.

Najsavremeniji centar ovog tipa je osmišljen po evropskim standardima i svaki dan se diže iz zemlje poprimajući spoj funkcionalnog i modernog. Kompleks kojem će moći pozavidjeti svjetski centri za brigu i njegu starijih osoba predstavljat će veliki iskorak u lokalnoj zajednici, a njegovo otvaranje planirano je u julu 2021. godine, zaključeno je iz EMMAUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.