open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Ministrica Brašnjić pojasnila: Ko kreće u školu u ponedjeljak, koji učenici će stalno nositi maske
Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i prvih razreda srednjih škola, u Tuzlanskom kantonu, u ponedjeljak će sjesti u školske klupe, potvrdila je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.
01.09.2020. u 14:20
get url
text
Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić

Iako je nastava trebala početi danas, Brašnjić je pojasnila da je procijenjeno da bi odgojno-obrazovne ustanove bile spremnije ako bi se početak nastave odgodio u skladu sa zakonom za jednu sedmicu, odnosno zaključeno je da se povratak učenika u škole vrši sukcesivno.

Polazak u školu

- Plan je da jedan dio učenika od petog do devetog razreda osnovne i od drugog do četvrtog razreda srednje škole, krenu u školu 14, odnosno 21. septembra. Nastavu organiziramo po grupama, pa će se odjeljenja dijeliti, da ni u jednom ne bismo imali više od 15 učenika, tako da će jedna grupa učenika krenuti 14, a druga 21. septembra - pojasnila je Brašnjić.

Učenici starijih razreda jednu sedmicu će biti u svojim klupama i imat će pojačan intenzitet nastave, a narednu sedmicu će imati zadaće i određene dodatne materijale i aktivnosti da obrade kod kuće. Online nastave za te učenike neće biti jer bi to, kako je pojašnjeno, bilo dodatno opterećenje za nastavnike i profesore.

- Nastavnici će imati 40-časovnu normu, neće imati dodatne sekcije, a to vrijeme će utrošiti na rad, odnosno komunikaciju s učenicima putem određene platforme - pojasnila je ministrica.

Higijensko-epidemiološke mjere

U skladu s preporukama kriznih štabova zbog epidemije koronavirusa, učenici će imati skraćene časove, ali i obavezu nošenja maski.

- Učenici do 11 godina starosti, po preporuci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, moraju nositi maske u holu i prilikom dolaska i odlaska iz škole, ali na nastavi mogu skinuti maske. Svi ostali učenici i zaposlenici dužni su da nose maske sve vrijeme - navodi ministrica Brašnjić.

Plan je da čas okvirno traje 30 minuta, dodaje Brašnjić, a učitelji od prvog do četvrtog razreda imaju na raspolaganju 120 minuta po jednoj grupi, s tim da trebaju praviti pauzu, otprilike svakih pola sata.

- Tokom pauze treba prozračiti učionicu, ali bez mogućnosti zajedničkog izlaska u hol. Dakle, učitelj kada uđe u učionicu s jednom grupom, on ostaje 120 minuta. Djeca mogu izlaziti jedno po jedno, ali nikako u grupama i bez zadržavanja u holu. Učitelj će najbolje procijeniti koliko mu za neki predmet treba vremana i oni će imati autonomiju u odlučivanju - pojasnila je ministrica.

Školama je naloženo da izvrše nabavku dezinficijenasa i tečnih sapuna, a već je u toku nabavka dezinfekcionih sredstava za ruke i tečnih sapuna iz sredstava Vlade TK. Distribucija zaštitnih maski za lice, dezinfekcionih sredstva za ruke te promo postera o očuvanju higijene i zdravlja u školi počinje sutra, a roditelji će za svoju djecu morati osigurati zaštitne maske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.