- Moj stav je da treba sjesti za sto i razgovarati. Taj stav ću iznijeti Radnoj grupi i Vladi TK, na kojoj je konačna odluka šta činiti po pitanuju zahtjeva zdravstvenih radnika - rekla je danas za Faktor Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke. Viša satnica bi značila povećanje plaće zaposlenih u zdravstvu za 20 posto. Oni su zahtjev za povećanje satnice resornom ministarstvu uputili 11. maja ove godine i zbog toga smatraju da su svi uvjeti za štrajk ispunjeni.

- Vladu TK pozivamo da do 21. septembra dostavi stav po zahtjevu sindikata od 11. maja i istovremeno pozivamo Vladu TK da održimo sastanak istog dana u vrijeme i na mjestu koje Vlada TK odredi. Radnici zaposleni u zdravstvu će svoja prava, ukoliko ne dođe do dogovora, ostvariti sindikalnom borbom ne isključujući ni generalni štrajk najavljen za 29. septembar - kaže se između ostalo u odluci dva sindikata donesenoj u nedjelju.