open-navfaktor-logo
search
Analizirao situaciju
Miro Lazović: Politički udari na BiH se pojačavaju
Član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije i bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, u svojoj objavi na Facebooku analizirao je aktuelnu političku situaciju.
18.09.2020. u 20:18
get url
text

- Politički udari na BiH se pojačavaju. I iznutra i spolja. Tandem Dodik-Čović dogovorenu politiku blokada i ucjena sa domaćeg terena prenose na terene naših susjeda. Lider Srbije Aleksandar Vučić javno šalje pomirljive poruke, a tajno podržava Dodikovu zapaljivu retoriku. Njegova politika je prepoznata i ne može joj se vjerovati. Zbog toga su razumljive rezerve sa naše strane prema ideji uspostavljanja zone "mini Šengen" - napisao je Lazović.

Navodi da dodatni pritisak dolazi iz Zagreba.

- Nakon susreta sa Dodikom predsjednik Hrvatske Zoran Milanović šalje neprihvatljive poruke. Ponavlja Dodikovu floskulu da je BiH u Daytonu sastavljena od dva entiteta. Ta laž nije nimalo naivna. Jer ako je nešto sastavljeno lako se može i rastaviti. Kao predsjednik hrvatske države, koja je članica EU, Zoran Milanović bi se morao uozbiljiti i pravilno tumačiti Daytonski mirovni sporazum. U svojoj bahatosti ponižava i vrijeđa BiH i njene građane. Našu državu poredi sa propalim "yugom 45", a građane gura u etničke torove. Člana Predsjedništva BiH Željka Komšića naziva parazitom hrvatskog korpusa. Ta rečenica više govori o Milanoviću i diskredituje ga kao ozbiljnog državnika - navodi Lazović.

On dalje piše da će "snažne inicijative, kako je to najavio bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić, ići i prema Briselu s ciljem izmjena Izbornog zakona BiH kako to traži HNS i Dragan Čović".

- Taj pristup etnički dijeli našu državu, a građanska prava i slobode briše u potpunosti i suprotan je EU i njenom građanskom uređenju. Posebno na udaru dva HDZ -a, i mostarskog i zagrebačkog, je Željko Komšić koji čvrsto stoji u odbrani građanskog koncepta vlasti. On im je trn u oku. Željka Komšića ne treba personalno braniti. On to i sam dobro radi, ali treba braniti građanski koncept koji on zagovara. Odbrana tog principa je odbrana naših političkih prava i sloboda. To je odbrana naše budućnosti - zaključio je Lazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.