open-navfaktor-logo
search
Pred nastup na EP
Mirsad Terzić, kapiten bh. rukometaša: Sanjam prolazak grupe na Evropskom prvenstvu
Vlada veliko zadovoljstvo u ekipi i atmosfera je jako dobra. Ostvarili smo nešto, za šta se može reći nevjerovatno, s obzirom na okolnosti, rekao Terzić
29.12.2019. u 09:49
get url
text

Jedna od rijetkih neostvarenih želja u karijeri Mirsada Terzića, kapitena rukometne reprezentacije BiH i igrača višestrukog mađarskog šampiona Veszprema, bila je plasman na Evropsko prvenstvo. U junu ove godine ta mu se želja ostvarila, a sada se sa saigračima iz državnog tima vrijedno priprema za nastup na drugom velikom takmičenju u karijeri, nakon Svjetskog prvenstva 2015. godine u Kataru.

- Vlada veliko zadovoljstvo u ekipi i atmosfera je jako dobra. Ostvarili smo nešto, za šta se može reći nevjerovatno, s obzirom na okolnosti. Međutim, sada smo u fazi pripreme i u toj fazi da pokušamo u što boljoj formi da odemo na Evropsko prvenstvo - kazao je Terzić na početku razgovora za Anadolu Agency (AA).

Prije skoro pet godina u Kataru bh. tim se nije proslavio. Istina upisao je prvu istorijsku pobjedu na velikim takmičenjima protiv Irana, ali nije prošao prvi krug takmičenja.

- To Svjetsko prvenstvo nije bilo na nivou kako je trebalo biti. Ali, taj kontinuitet od Svjetskog prvenstva do sada, okupljanja i utakmica, samim tim što smo zajedno, većina je igrača ista, više se znamo, sa Bilijem (op. a. selektor Bilal Šuman) smo promijenili i način igranja, brže se igra, postiže se više golova, tako da mislim da to možemo gledati kao neku pozitivnu stvar, kontinuitet igranja zajedno. Nadam se da će nam to pomoći - ističe Terzić.

Iskusni 36-godišnji rukometaš svjestan je da je pred BiH na Evropskom prvenstvu jako težak posao, jer ih u grupi čekaju dueli sa domaćinom Norveškom, Francuskom i Portugalom.

Daćemo sve od sebe

- Sve ekipe, evo i Portugal imaju velika ulaganja zadnjih par godina, imaju dvije ekipe koje igraju ozbiljne uloge u Ligi prvaka, tako da to govori i o njima. O Francuzima i Norvežnima, kao domaćinima, ne moramo ni trošiti riječi. To su dvije reprezentacije sa tendencijom na medalje, a mi smo prvi put u istoriji na Evropskom prvenstvu. Tako da sve sam rekao time, ali opet kažem zadovoljni smo što smo izborili Evropsko prvenstvo. Pripremamo se kako bi taj nastup bio u što boljem svjetlu. Šta će biti? To ćemo vidjeti. Znam da će momci dati sve od sebe, bez obzira bila to Francuska, ili bilo ko na drugoj strani - priča Terzić i dodaje:

- Iskreno ja sanjam prolazak grupe. E, sad da li je to realno, da li je to moguće, to ćemo vidjeti. Bilo bi dobro i neki bod uzeti, tako da pokažemo da i mi igramo rukomet i EHF-u i svijetu. Cijeli svijet čita samo o problemima u rukometu u BiH, ali niko ne kaže da je jedna dobra ekipa ostvarila dvije teške pobjede na strani protiv veoma jakih protivnika. Volio bih da promijenimo tu sliku medija o BiH.

Terzić je pokušao pojasniti javnosti kavi ih protivnici čekaju u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

- Asocijacija je odmah na fudbal, ali kao što rekoh Portugal u Ligi prvaka su ove godine i Benfica i Porto. Porto je napravio par senzacija, baš igram zajedno Veszprem i Porto u istoj grupi, tako da ih direktno dobro poznajem. A, tu je još par ekipa u portugalskom prvenstvu koje igraju EHF kup i ostala takmičenja. Mnogi evropski igrači, evropske zvijezde idu tamo igrati i Portugal je atraktivan za živjeti i finansijski je zadnjih par godina to na većem nivou. Tako da Portugal ulaže u rukomet i samim tim što su dobili Francusku sa šest-sedam razlike u kvalifikacionoj grupi sve govori o njima - pojašnjava Terzić i nastavlja:

- Francuska i Norveška, to je "krema" svjetskog rukometa. Kada bih počeli nabrajati dobre strane onda bi se to odužilo. Mogu reći, Francuska je bezbolno u zadnje dvije-tri godine napravila smjenu generacija. Ostali su Nikola Karabatić i Cedric Sorhaindo od starijih, a ostalo su sve neki mlađi momci, ali opet momci koji igraju u Barceloni, Parizu i ostalim vrhunskim evropskim klubovima. Smjena generacija, ali rezultati ne izostaju, tako da su oni uvijek spremni za medalju. S druge strane Norvežani pokušavaju godinama da stignu taj ženski rukomet. U zadnjih par godina i muški je bio na nivou, mogu reći ženskog, jer ženski rukomet je kod njih baš popularan i to je prvi sport u Norveškoj. Jako su atraktivna ekipa, koja igra brzi, možda i najbrži rukomet. Rukomet na više golova, a ne na manje primljenih. Opasni su sa svih strana, ne možeš im naći manu ni na jednoj poziciji. Cijela ekipa igra Bundesligu. U Veszpremu imamo jednog Norvežanina, desnog beka, jednog od njihova četiri desna beka koji mogu igrati u svakom najboljem klubu. Stvarno jedna mlada grupa zvijezda, koja igra jako atraktivan rukomet.

I Španija među ozbiljnim favoritima

Jasno je da su Norveška i Francuska u užem krugu favorita za medalje na Evropskom prvenstvu, ali Terzić smatra da ne treba zanemariti ni ostale visokokvalitetne selekcije, prije svih branioca naslova Španiju.

- Španija je jedna jako, jako ozbiljna reprezentacija. Uvijek govorimo Francuzi, Norvežani, Danci lete i to, a onda dođu Španci i svojim sistemom nekako i fizički ne baš tako moćni kao ostali, ali taj njihov sistem dovodi igrače u najteže pozicije za šut. Igraju dosta taktički sa pivotmenom, igraju pametno duge napade, ne troše lopte, igraju na penal, dva minuta. Jako iskusna reprezentacija i mislim da će oni biti u tom krugu ekipa koje će se boriti za medalju. Hrvatska će tu biti blizu, mada ne znam da li će biti baš u polufinalu, odnosno finalu. Danci će sigurno da pokušaju opet na domaćem terenu što se kaže, Šveđani će imati jako dobru podršku kod kuće. Mislim da je to taj neki krug, možda neka reprezentacija uleti u tih možda pet-šest prvih, ali mislim da neće biti nekih velikih iznenađenja - prognozira sjajni lijevi bek bh. tima i jedan od najboljih defanzivaca Evrope.

U Veszpremu igra već 11 godina i sjajno poznaje stanje u reprezentaciji Mađarske od koje ovoga puta ne očekuje da će napraviti dobar rezultat, jer ima jako puno problema sa povredama. Uz to i legendarni Laszlo Nagy se oprostio, a sjajni golman Roland Mikler će propustiti EURO zbog privatnih razloga.

- Mađarska ima sve uvjete, ima jako kvalitetnu ekipu individualno, ali nikada nije napravljen taj očekivani rezultat. Mislim da neće ni ove godine - smatra Terzić.

Iako je profesionalac 20 godina Terzić naglašava da mu u rukometu ništa ne pada teško.

- Uvijek kažem da su najsretniji ljudi koji rade posao koji vole. Ja sam zadovoljan sa svojim poslom i stvarno uživam u rukometu. I kada nisam na terenu onda me vuče nešto da gledam rukomet, na TV-u ili uživo. Nema mi ništa teško u vezi rukometa. Teško je možda nekada ostaviti porodicu, non-stop ići na putovanja. Kako su djeca malo porasla, vole više sa tatom provoditi vrijeme. Naravno i suprugu ostaviti na 10-15 dana kada su pripreme, putovanja. Ali, navikli smo se na to - otkriva rukometaš Veszprema.

Uspjesi ekipe uvijek na prvom mjestu

Svojevremeno u mlađim danima Terzić je važio za jednog od najtalentovanijih lijevih bekova šutera u Evropi. Igrao je i napad i odbranu, ali je u Veszpremu izrastao u jednog od najboljih defanzivnih igrača Evrope.

- Kada sam došao u Veszprem igrao sam i napad. Prvih mojih pet godina u Veszpremu sam bio jedan od boljih realizatora. Međutim, kako je Veszprem godinama rastao u evropskog giganta, tako je došlo i do ulaganja. Velike zvijezde su dolazile u Veszprem i bilo je jako teško izboriti svoju poziciju da igraš non-stop u napadu. Neko vrijeme sam igrao kod novih trenera, međutim kada je došao Španac Antonio Carlos Ortega. Nakon te prve godine doveli su neke nove igrače i moja uloga je ostala u tom odbrambenom sistemu. Meni je to iz početka bilo malo čudno, ali ja sam čovjek koji ne gleda prvenstveno svoje golove, nego mi je bitno da doprinosim ekipi na bilo koji način. Ispostavilo se da je to jako bitno, da je trener imao povjerenja u mene. Uvijek je govorio o desnoj strani ne razmišljam, Terza je tamo on drži kompletnu desnu stranu. Našao sam neko zadovoljstvo u tom. Onda smo otišli prvi put na Final four, drugi put, pa smo igrali finale i onda ti vidiš da ako imaš uspjeha u tome, možda je to prava stvar. Tako da, uspjesi ekipe su mi uvijek bili bitni i lakše je biti odbrambeni igrač ako si igrao dugo godina napad - objašnjava Terzić za Anadolu Agency (AA).

Kapiten bh. tima tokom karijere je igrao za sarajevske klubove Olimpik i Željezničar, zatim Zagreb, Celje i sada Veszprem.

- Mislim da sam išao onako kako treba. Nikada nisam letio za nekim ponudama, jer kao mlad igrač sam imao neke opcije da idemo daleko, možda i finansijski bolje. Ali, hvala Bogu imao sam oko sebe ljude koji su mi davali savjete da se trebam nadograđivati. I mislim da sam iz svakog kluba u naredni klub išao korak prema gore. Ovih 11 godina nisam se micao, ali mislim da iz Veszprema čovjek stvarno nema potrebe da ide, jer to stvarno jedan gigant - naglašava rukometaš koji je u dresu BiH od 2001. godine do danas odigrao 132 utakmice i postigao 402 gola.

Klupska legenda Veszprema

Sa Veszpremom je igrao pet puta na Final fouru Lige šampiona. Dva puta je stigao i do finala, ali nije imao sreću da podigne pehar namijenjen šampionu Evrope.

- Sigurno da žalim. Kada igraš finale, možeš da gledaš onaj pehar, da ga pipneš, ali ga na kraju ne podigneš. To je malo i tužno, ali sigurno da te to ojača. Bude jako teško. Pogotovo ono prvo finale, kada smo igrali, jer već smo dobijenu utakmicu proslavili, onda smo izgubili na produžetke i penale. To je sve sport. Od kada je Final four u Koelnu nijedan nije bio normalan, nijednom nije favorit pobijedio. To su dva dana koja su totalno nepredvidiva, to je takvo iskustvo da ja bih zaželio svim našim igračima da dožive taj Final four. Od organizacije, od ambijenta, od utakmica, od te lude atmosfere, gdje u nekim utakmicama igrači prave takve greške da je to nenormalno u grupnoj fazi, odnosno u pripremnim utakmicama. Final four je nešto totalno drugo, nego što se dešava generalno u rukometu - veli Terzić.

U Veszpremu je izrastao u klupsku legendu. Za mađarskog velikana odigrao je preko 450 utakmica i postao prvi stranac koji je to uspio u klupskoj istoriji. Na vječnoj listi klupskih strijelaca u koju nije uračunata tekuća sezona zauzima 30. mjesto sa 605 golova. No, na ljeto naredne godine vjerovatno će napustiti Veszprem, ali ne mislim prestati igrati rukomet.

- Odlučio sam da igram još rukomet, jer dobro se osjećam fizički. Sa Veszpremom sam razgovarao i klub je odlučio da ne ponudi meni ugovor za nastavak kao igrač. Ima nekih drugih ponuda i u sljedećih mjesec dana ćemo razmotriti ja, moj menadžer i porodica da vidimo šta je najbolje za nas, tako da vidjećemo - ističe iskusni lijevi bek za AA.

S obzirom dna to da je u 36. godini, Terzić kaže da počinje razmišljati o tome šta će nakon rukometa. Naglašava da mu je jako žao što u BiH bivši rukometaši nemaju puno opcija za rad.

- Prvenstveno se nadam da će da se probudi generalno sport u Bosni, tako da igrači mogu svoje neko iskustvo prenijeti i unaprijediti na bilo koji način u sportu. S druge strane ja sam u Veszpremu 11 godina i postoji ta opcija da ostanem u Veszpremu. Klub mi je već ponudio neke pozicije, ali to je sada "zaleđeno" dok ja ne odlučim završiti karijeru. U nekom sam periodu u kojem se tražim šta će i kako će biti, ne žurim nigdje. Još ću igrati sigurno rukomet, sada gdje, to još nisam odlučio - kaže Terzić i dodaje da će i dalje biti na raspolaganju reprezentaciji BiH ukoliko bude potreban selektoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.