open-navfaktor-logo
search
Nada u progres
Mladi i uspješni, a stranke ih stavljaju na začelje izbornih listi: Kako ući u vijeća i parlamente?
Više od 30.000 kandidata, ukupuno 543 politička subjekta, kandidovalo se na Lokalnim izborima u BiH 2020.
16.01.2021. u 14:25
get url
text

Na vrhu lista kao i ranije bili su profesionalni političari koji su već decenijama na položajima u lokalnim institucijama. Bilo je i mladih, novih lica, ali su se uglavnom nalazili pri dnu izborne liste i malo njih je ušlo u općinska vijeća.

Kerim Balić sa 25 godina već pet godina uspješno vodi svoju firmu sa 40 zaposlenih. Mlad i sposoban čovjek kojem nije u interesu da živi od politike, već da se bori, kako kaže, "za prosperitet svoje općine i države BiH".

Bio je 19. na izbornoj listi SDA za Općinsko vijeće Novo Sarajevo i nedostajalo mu je oko 90 glasova da dobije mjesto u Općinskom vijeću.

Zašto se mladi umjesto na vrh postavljaju na začelje izborne liste?

- Nisam se razočarao i kandidovat ću se i dalje jer želim da se borim za bolju BiH. Učestvujući u novembarskoj izbornoj kampanji puno sam naučio i sada znam šta bih trebao uraditi bolje sljedeći put kada se kandidujem. Što su mladi na posljednjim mjestima izbornih lista, osim onih stariji krivi smo i mi mladi. Mi se moramo izboriti da se nametnemo svojim idejama u poljima gdje smo stručni i gdje smo se već dokazali. Mladima trebaju i stariji političari zbog svog iskustva jer su u ovom poslu niz godina. Sa njihovim iskustvom i energijom mladih napravili bismo dobitnu kombinaciju, ali za mjesto u vrhu izborne liste moramo se boriti – poručuje Balić.

Koliko su političke stranke naklonjene mladima, odnosno koliko zastupaju pitanja mladih u svojim zvaničnim programima političkog djelovanja. Uvidom u političke programe stranaka ustanovljeno je da većina stranaka nema nikakav poseban program namijenjen mladim osobama, riječi su Aldina Alića, glasnogovornika Instituta za razvoj mladih Kult.

- Ipak, ima napretka, a to je dokazano na Lokalnim izborima 2020. godine. Svaka peta osoba na izbornoj listi bili su mladi do 30 godina što je ohrabrujuće. Međutim, i dalje se mladi stavljuju pri dnu izborne liste. To je im je otežalo da dobiju dovoljan broj glasova da postanu vijećnici. Mladi imaju puno veći potencijal od starijih osoba, a koji su već predugo u politici. Mladi se moraju sami izboriti za pozicije na listama. Oni trebaju nuditi svoje znanje u strankama, a ne da budu samo operativna mašinerija koja iznosi kampanje na terenu. Ovo je vrijeme visoke tehnologije i mladi su prirodno nadareni za takvu vrstu posla. Stariji političari moraju shvatiti da je u mladima veliki potencijal i da im moraju dati povjerenje da se uključe u političke procese – kaže Alić.

Alić očekuje da će na izborima za dvije godine na listama biti više mladih.

- Na prošlogodišnjim Lokalnim izborima u cijeloj BiH u općinska vijeća je ušlo 12 mladih i izabran je Draško Stanivuković za gradonačelnika Banje Luke. Jedan od rekordera po broju glasova u Federaciji BiH je Dženan Uzunović, vijećnik u Gradskom vijeću Zenica. To su mladi koji su završili obuku u Institutu za razvoj mladih Kult, a dolaze iz devet različitih stranaka i 11 gradova cijele BiH – poruka je Alića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.