Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, u utorak je upriličila radnu večeru sa čelnicima partnera sa Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica i čelnici sa Zapadnog Balkana razmijenili su svoja viđenja odnosa između EU-a i Zapadnog Balkana, kao i dešavanja u regiji.

Izrazili su žaljenje u vezi sa odlukom Evropskog vijeća o neotvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da EU integracija Zapadnog Balkana nastavlja biti ključnim strateškim ciljem u zajedničkom interesu Evropske unije i regije.

U ovom kontekstu, visoka predstavnica i čelnici sa Zapadnog Balkana razgovarali su o tome šta se zajednički uradilo i postiglo u proteklih pet godina. Također su se osvrnuli i na zajedničke predstojeće izazove.

Partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su svoje snažno opredjeljenje EU perspektivi, reformama koje ona podrazumijeva, prvenstveno i najvažnije u korist građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima, saopćila je Delegacija EU-a u BiH.