open-navfaktor-logo
search
Izjava medijima
Mogu ako poštuju zakon: Hoće li Tužilaštvo BiH otvoriti istragu protiv Dodika zbog javnog negiranja genocida
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je u petak, 22. jula, u izjavi za medije ispred zgrade državne institucije koju je vidjelo stotine hiljada stanovnika BiH putem TV ekrana javno negirao genocid u Srebrenici.  
26.07.2022. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Nema nijedne optužnice: Formirano oko 40 predmeta, prijave o negiranju genocida uglavnom podnose građani

Nije Dodik ništa novo uradio, ponovio je svoje blasfemične izjave, ali i javno prekršio Krivični zakon BiH. Da li će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvati Dodika na razgovor ili zatražiti njegovu izjavu o tome? Saslušati ga u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu? 

Ako je suditi po inertnom odnosu Tužilaštva BiH prema nametnutim odredbama Krivičnog zakona, ništa se neće desiti. Uostalom, upravo je Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, poznat kao i negator genocida, prošle sedmice izjavio: 

- Nemam nijedan razlog da se plašim jer nisam prekršio zakon. Šokantna je bila reakcija iz Federacije BiH kada su ljudi iz Tužilaštva rekli da neće da vode istragu protiv mene. Oni su ustanovili da nisam nikoga želio da uvrijedim, niti da sam želio da širim mržnju - izjavio je Kovačević. 

Iz Tužilaštva BiH su prije desetak dana na upit Faktora kazali kako "Tužilaštvo BiH je od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona BiH u ljeto prošle godine, zaprimilo prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela".

VEZANI TEKST - Prijave skupljaju prašinu: Udruženja žrtava pozivaju Tužilaštvo BiH da počne primjenjivati "Inzkov zakon"

- Sve zaprimljene prijave su u radu. Veći broj prijava dostavili su građani, udruženja ili organizacija NVO sektora u formi podneska, putem redovne ili elektronske pošte.

Gotovo nikako inicijalne prijave ili izvještaji nisu dostavljani od nadležnih policijskih agencija. Najčešće se podnesci odnose na prijave građana protiv drugih građana ili političara, zbog neke izjave u medijima, javnom prostoru, društvenim mrežama ili prijave udruženja ili organizacija zbog izjave neke osobe iz javnog ili političkog života - naveli su iz ove državne pravosudne institucije.

Tužilaštvo BiH ne mora čekati da neko podnese prijave, u skladu sa zakonom sami mogu djelovati, a slučaj Dodikove izjave medijima i javno negiranje trebao bi biti dovoljan razlog i povod za djelovanje. Ako rade svoj posao profesionalno i odgovorno poštujući svako slovo zakona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.