open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Mogu li se Zmajevi protiv Italije iskupiti za loše izdanje u Tampereu?
Jedinu utakmicu do sada dvije selekcije odigrale su 6. novembra 1996. godine na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", BiH je slavila s 2:1
11.06.2019. u 07:48
get url
text

O večerašnjoj utakmici kvalifikacija za EURO 2020 fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine s Italijom, pred susret sa Finskom govorkalo se i pisalo kao o "nagradi", no neočekivani poraz itekako je utjecao na karakter duela koji se igra od 20.45 sati na stadionu Juventusa.

Iako se suštinski ništa nije promijenilo (pobjeda i dalje vrijedi tri, remi bod, poraz ništa), golovi Teeme Pukkija gostujući duel Zamjeva s Azzurrima od meča u kojem smo trebali "pokupiti nagradu" za pobjedu nad Fincima uništili su zamisao da ćemo u jednom opuštenoj i igri neopterećenoj ishodom doći do pozitivnog rezultata.

Dobra vijest je da se u početni sastav selekcije Roberta Prosinečkog vraća Miralem Pjanić, koji je u meču sa Sovama odradio suspenziju zbog crvenog kartona protiv Grčke. Koliko je veznjak aktuelnog prvaka Italije važan za našu reprezentaciju i koliko je njegova kreacija nedostajala Zmajevima, najbolje je pokazala poprilično bezidejna igra našeg nacionalnog tima sa gostovanju kod Finske.

Osim toga, Pjanić bi večeras mogao biti posebno motivisan, s obzirom na to da će prvi put u karijeri igrati protiv zemlje u kojoj je stekao punu igračku afirmaciju i u čijem domaćem prvenstvu je već godinama jedan od najboljih igrača, a činjenica da se susret igra na stadionu njegovog Juventusa mogla bi biti posebno inspirativna za našeg dirigenta.

Iako Italija u utakmicu s BiH ulazi s maksimalnih devet bodova iz tri utakmice, izjave Roberta Mancinija da se pribojava duel sa Zmajevima nisu slučajne. Selektor Azzurra iz prve ruke zna sve o kvalitetama Edina Džeke, kojeg je trenirao u Manchester Cityju, ali i Miralema Pjanića, dvojici fudbalera koja su glavne uzdanice bh. tima.

Susret Italije i BiH bit će drugi međusobni ova dva tima. Jedinu utakmicu do sada dvije selekcije odigrale su 6. novembra 1996. godine na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase". Italijane, koji su se tada potvrdili kao veliki prijatelji naše zemlje i našeg fudbala, savladali smo s 2:1, golovima Hasana Salihamidžića i Elvira Bolića. Bila je to prva pobjeda BiH u historiji fudbalske reprezentacije.

- Italijani su favoriti u našoj grupi. U dobrom su momentu, složni su... Neće biti lako. Moramo pokazati drugo lice poslije Finske, ako želimo da još budemo u igri za EURO 2020 - istakao je Pjanić, o igri Italije te dodao:

- Osim što se dobro brane, sada imaju i u sredini i napadu odlične igrače. Dobro čuvaju loptu, imaju brze i kvalitetne, tehnički dobre igrače.

Iako će mnogi reći da "Italija nije ona nekadašnja", ekipa koja je Grčku u gostima savladala s 3:0 (znamo kako smo mi prošli) i koja poslije tri kola ima gol-razliku 11:0 zaslužuje svaki mogući respekt.

Selektor BiH Robert Prosinečki kazao je da je urađena analiza utakmice s Finskom, a velika je stvar za naš tim upravo povratak Miralema Pjanića.

- Gledali smo snimke, analizirali greške protiv Finske i nadamo se da ćemo pokazati pravo lice protiv Italije - rekao je Robert Prosinečki u obraćanju novinarima, te dodao:

- Morat ćemo unaprijediti pas igru sa Pjanićem, ali i imati veću želju i motiv nego u Finskoj. Imat ćemo tešku utakmicu, no dat ćemo sve od sebe i vjerujem da će sutra BiH dobro izgledati.

Susret 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Italije i Bosne i Hercegovine igra se večeras od 20.45 sati. Pravdu na meču, čiji TV prijenos možete pratiti na NovaBH, dijelit će španski arbitar Xavier Estrada Fernandez.

Osim duela Italija - BiH u kvalifikacionoj grupi J večeras se igraju još dva meča, od 20.45 sati sastaju se Grčka - Armenija i Lihtenštajn - Finska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.