Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina kao i jugozapadna i centralna područja Bosne, očekuju se intenzivne padavine i olujni vjetar.

- Očekivana količina padavina u Hercegovini, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne od 60 do 100 litara po kvadratu. Olujni vjetar od 80 kilometara na sat. Vjetar će do kraja dana postupno slabiti - navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Mostaru je očekivana količina padavina između 40 i 60, lokalno 80 litara po kvadratu.

- Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom kao i zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode - upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.

- Budite u toku s aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje s grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće - navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu se očekuje količina padavina između 15 i 30 litara po kvadratu, dok se u Banjoj Luci i Trebinju očekuje od 20 do 40 milimetara za 24 sata.

U Foči od 40 do 60 milimetara za 24 sata, dok se u Trebinju očekuje vjetar sudarima većim od 40 kilometara na sat, a padavina od 40 do 60 milimetara za 24 sata.