Na taj način odata je počast herojima ovoga grada koji su u najtežem vremenu nesebično dali svoje živote za odbranu Mostara i naše domovine.

Centralni program održan je na mostarskim Šehitlucima, gdje se brojnim građanima koji su prisustvovali obilježavanju obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Drugi dan Ramazanskog bajrama, ističe muftija Dedović, dolazi se u tišini, dostojanstveno i smireno kako je to i propis naše vjere kada je u pitanju dolazak i obilazak mezarja.

-U našoj vjerskoj tradiciji utemeljeno je obilaženje mezarluka, utemeljen je taj zijaret i učenje pred duše umrlih, sjećanje na njih i poklanjanje dova pred njihove duše. To je posebno naglašeno u ove mubarek dane- kazao je muftija.

Druga dimenzija koja je njoj pridodata i važna za naš kontekst, napominje muftija, jeste što kroz ovu posjetu naglašavamo važnost vremena, uloge i poruke koja nas obavezuje.

- Obavezuje ovu današnju generaciju, učeći iz žrtve koju su ovi časni, čestiti i plemeniti ljudi podnijeli i ugradili tu žrtvu u temelje slobodne i nezavisne države Bosne i Hercegovine- istaknuo je muftija.

Pored ove primarne vjerske obveze, postoji ova koja ima društvenu refleksiju važnu za savremeni i aktuelni kontekst.

- Zato jeste važno ovo njegovanje tradicije i čuvanje uspomena. Drago nam je da ipak, u ovakvom vremenu koje smo imali kao iskustvo, kao kušnju, smo došli ovdje pokazati obzir, obavezu i dostojanstvo i sačuvati ovaj kontinuitet Dana šehida i učenja dove pred duše smirenih plemenitih šehida- poručio je muftija Dedović.

Brojne delegacije položile su cvijeće pored spomenika na Šehitlucima.