open-navfaktor-logo
search
Koalicija
Mostar: SDA, SBB, DF, SBiH i BPS potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na izborima
Članovi predsjedništava SDA, SBB-a, DF-a, SBiH i BPS-a, te predsjednici gradskih organizacija ovih stranaka danas su i zvanično formirali koaliciju za nastup na lokalnim izborima Mostaru u decembru 2020. Uskoro će, najavili su, objelodaniti i ime svog kandidata za gradonačelnika Mostara.
28.08.2020. u 15:35
get url
text

U ime SDA sporazum je potpisao Denis Zvizdić, koji je u obraćanju medijima rekao da Mostar ponovo mora biti evropski grad sa najvišim standardima i principima solidarnosti.

- Ovaj grad zaslužuje biti regionalni centar i grad koji će spajati, a ne razdvajati. Mostar mora biti otvoren za sve građane, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili ideološku opredjeljenost. Grad koji neće biti stolni za jedan od naroda, nego grad na ponos svim njegovim građanima. Na tim principima se koalicija ujedinila i očekujem da budemo prepoznati od strane birača. U narednim danima ćemo prezentirati i kandidata za gradonačelnika, koji bi svojim referencama bio općeprihvatljiv za sve birače u Mostaru - izjavio je Zvizdić.

Zadovoljstvo nakon potpisa sporazuma iskazala je i Edita Đapo iz SBB-a.

- Mostar nakon 12 godina dobija novu zakonodavnu i izvršnu vlast i nadam se nekoga ko će privlačiti investicije. Pozivam Mostarce i Mostarke, ali i dijasporu, da biraju najbolje sa naše liste, koja je garant državnosti Bosne i Hercegovine - poručila je.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, iskazao je zadovoljstvo što će građani nakon 12 godina imati priliku birati vlast u Mostaru demokratskim putem.

- Činimo respektabilnu stranu u Mostaru. Ova lista će ponuditi kvalitetne kadrove, a nadam se i gradonačelnika koji bi nas poveo u svijetlu budućnost. Ova lista će podržati Statut donesen prije nekoliko mjeseci. Zalagat ćemo se i za antifašističke tekovine. Zalagat ćemo se i za brisanje ulica fašističkih naziva - rekao je Jerlagić.

Ahmed Džubur iz DF-a je pohvalio odlučnost pet političkih subjekata, kao i podršku velikog broja nezavisnih intelektualaca, koja Mostar, kako je rekao, može učiniti ljepšim mjestom za življenje.

- U ovakvom ambijentu i okruženju, vođeni idejom da Mostar predstavlja hercegovačku Srebrenicu, ovih pet stranaka kojima će se priključiti još neke opcije, grantujem da ćemo sve potencijale maksimalno iskoristiti dobrom sinergijom - najavio je.

Na kraju se prisutnima obratio i Muharem Fišo iz BPS-a.

- Ulažimo u Mostar, to je turistička destinacija i grad koji baštini ciljeve ZAVNOBIH-a i Republike Bosne i Hercegovine. Dajmo odlučan odgovor svima koji žele da minimiziraju Bošnjake i ostale u ovom gradu. Ovo je i srpski i bošnjački grad, koliko i hrvatski - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.