open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Može li HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona proći Parlament BiH
Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije povrijedio vitalni nacionalni interes Bošnjaka, očekuje se da se ovaj zakonski prijedlog ponovo nađe pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
29.05.2022. u 14:46
get url
text

VEZANI TEKST - Zaključci NSRS-a o prijenosu nadležnosti neustavni, HDZ-ovim zakonom nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka

U bh. Parlamentu smatraju da postoji mogućnost da zakon prođe u Domu naroda imajući u vidu izjave iz SNSD-a da podržavaju HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako nam je pojašnjeno, da je Ustavni sud BiH utvrdio da je povrijeđen vitalni nacionalni interes, za izglasavanje zakona bi bila potrebna većina iz svakog od tri kluba naroda, koju zasigurno ne bi bilo u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda.

S obzirom na to da je odluka Ustavnog suda da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, glasa se kao u redovnom postupku, a to znači da su dovoljna četiri delegata koja ima HDZBiH i četiri koje ima SNSD.

Ipak, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne bi teklo tako lako.

- U prvom krugu glasanja u Zastupničkom domu treba većina prisutnih koji glasaju da bi zakon bio usvojen, s tim da je kod entitetskog glasanja potrebna po trećina izabranih iz svakog entiteta. To znači da deset zastupnika iz FBiH i pet iz RS-a mora biti za da bi zakon prošao.

VEZANI TEKST - HNV: Prijedlog HDZ-a o izmjeni Izbornog zakona ne otklanja probleme koji koče razvoj

Koliko mogu procijeniti, HDZ ne može skupiti deset iz FBiH. Oni imaju pet zastupnika u klubu, a ostale su stranke iznijele stavove da ne podržavaju – rekla je Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjedavajuća Ustavopravne komisije Zastupničkog doma.

Ipak, drugi krug glasanja je malo "opasniji" jer je za usvajanje zakona potrebna većina prisutnih pod uvjetom da dvije trećine i više zastupnika iz svakog entiteta nisu protiv. To znači da oni koji su protiv moraju doći na sjednicu i glasati. Dvije trećine iz FBiH je 19 zastupnika, a iz RS-a deset.

Postoji i praksa da se Izborni zakon BiH ne može mijenjati nakon raspisivanja izbora, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 4. maja raspisala Opće izbore za 2. oktobar. No u našoj državi se i zakoni krše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.